Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

De Meern, 30 oktober 2002
Reisbranche teleurgesteld over plannen Transavia

Het ANVR is van mening dat de heden gepresenteerde plannen van Transavia weinig duidelijkheid bieden aan reisagent, touroperator en klant. Voor reisagenten zal het veel moeilijker worden klanten te boeken op vluchten van Basiq Air en Transavia. Het ANVR reageert dan ook teleurgesteld op de plannen.

In de plannen die Transavia heden heeft gepresenteerd, wordt voorgesteld vluchten van Basiq Air niet meer via reisagenten aan te bieden. Basiq Air zal immers niet meer via de bestaande boekingssystemen door agenten kunnen worden geboekt. Daarnaast valt te verwachten dat Transavia uit IATA zal stappen. De huidige standaardregels voor vluchten zullen dan niet meer van toepassing zijn.

Seat-only vluchten op Transavia kunnen rechtstreeks worden geboekt bij Transavia of via touroperators die een vaste hoeveelheid stoelen afnemen. Of, en zo ja, hoeveel stoelen er beschikbaar zullen zijn, zal afhangen van het aantal stoelen dat door touroperators wordt afgenomen. Niet duidelijk is of deze stoelen vallen onder de dekking van SGR. Vluchten van Basiq Air zullen zeker niet onder SGR vallen en ook niet onder het Passengers Protection Plan (zekerstelling in geval een airline of reisagent failliet gaat) dat op dit moment door de reiswereld en IATA wordt ontwikkeld voor lijndiensten: de huidige onduidelijkheid in de markt blijft.

Binnen de KLM-groep kan een vlucht worden gekozen via KLM, Buzz, Basiq of Transavia. De klant moet echter maar zelf uitzoeken waar en hoe hij dit het beste kan doen. Daarbij geldt nog dat bijvoorbeeld bij Transavia per vlucht de klant een verschillend service-concept wordt aangeboden. Dit betekent dat Transavia op de ene vlucht wel en op de andere vlucht geen maaltijd serveert.

Door Transavia zal worden onderzocht of een directe koppeling tot stand kan worden gebracht tussen hun reserveringssysteem en de boekingssystemen van de reisagenten. Dit is op dit moment echter niet beschikbaar. Reisagenten hebben Transavia grootgemaakt en ook een belangrijke bijdrage geleverd met het op de markt zetten van Basiq Air. Als dank worden agenten nu buitenspel gezet. Het ANVR vindt het uiterst teleurstellend, maar zal zich beraden over het ontwikkelen van alternatieven voor klanten.

* Reisbranche dient klacht in tegen IATA bij EC