Gemeente Emmen


---

Persbericht: Intentieovereenkomst turf/techniek, 30 oktober 2002

Cultuurtoeristisch Centrum Turf en Techniek
Ondertekening intentieovereenkomst

Op woendag 30 oktober aanstaande ondertekenen de gemeente Emmen, de BV Houdstermaatschappij Griendtsveen, de Stichting Noord-Nederlandse Museum Spoorbaan en de stichting DBF een intentieovereenkomst. In deze overeenkomst worden afspraken en voorwaarden vastgelegd om te komen tot een Cultuurtoeristisch Centrum Turf en Techniek, Dommerskanaal in Erica. De ondertekening vindt om 10.15 uur plaats in het gemeentehuis in Emmen.

Eind 2001 is in overleg met bovengenoemde partijen en rijk en provincie besloten om een haalbaarheidsstudie te verrichten voor een Cultuurtoeristisch Centrum Turf en Techniek (CCTT). Uitgangspunt van dit onderzoek is een integrale aanpak. Naast het restaureren van de turfstrooiselfabriek (rijksmonumenten) en de remise voorziet de planontwikkeling in een nieuw te bouwen entreegebouw voor het smalspoormuseum, in een opwaardering van de omgeving en in een ontwikkeling van dag- en verblijfsrecreatie. De plannen voor bedrijfshuisvesting in de turfstrooiselfabriek en de remise worden mogelijk worden gemaakt door een bijdrage aan de stichting DBF in het kader van het Kompas van het Noorden. Afstemming is gezocht met andere ontwikkelingen in het gebied zoals recreatieve, landschappelijke en natuurontwikkelingen in het gebied.

Planontwikkeling
De planontwikkeling CCTT kent drie fasen.

1. Restauratie en verbouw van de monumentale panden. De turfstrooiselfabriek en de remise worden gerestaureerd, verbouwd en ingericht voor MKB-ondernemingen die daarin een conferentiecentrum met bijbehorende restauratieve voorzieningen exploiteren, waarbij de remise haar oude bestemming behoudt voor het smalspoormuseum.
2. Nieuwbouw entree gebouw smalspoormuseum en inrichting buitenruimte. De herinrichting en kwaliteitsverbetering van het huidige smalspoormuseum leidt tot een hoogwaardige cultuurhistorische dagattractie. Die kan worden gezien als één van de toekomstige toegangspoorten tot het natuurgebied Bargerveen. Het smalspoormuseum blijft een self-supporting museum dat zonder structurele overheidsbijdrage en met vrijwilligers functioneert.
3. Nieuwbouw van minimaal vijf hoogwaardige groepsaccommodatie en sportaccommodaties. Dit zijn private planontwikkelingen door Griendtsveenmaatschappij. Deze plannen richten zich op een verblijfsvoorziening en aanvullende buitensportfaciliteiten.

Planning
Het is de planning dat in het voorjaar van 2003 besluitvorming plaatsvindt over de haalbaarheid van de uitgewerkte bouwplannen fase twee. Afhankelijk hiervan zal vervolgens medio 2003 de bouw van het entreegebouw starten. Voor eind december 2003 start vervolgens de restauratie en verbouw van de turfstrooiselfabriek en remise.


---


---

Alle rechten voorbehouden. Aan de op deze pagina's gepresenteerde informatie kunnen geen rechten worden ontleend
(c) 2002 Gemeente Emmen