Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/3452
datum
29-10-2002

onderwerp
Gewasbescherming
TRC 2002/9001

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Hierbij wil ik u mede namens de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer informeren over de uitkomst van een gesprek dat ik op 2 oktober jl. samen met hem, de heer Doornbos van LTO Nederland en de heer Van den Biggelaar van de Stichting Natuur en Milieu heb gevoerd over het toekomstig gewasbeschermingsbeleid.

datum
29-10-2002

kenmerk
DL. 2002/3452

bijlage

Aanleiding vormt de brief van 26 juli jl. waarin ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geïnformeerd heb over de aanpak die het kabinet bij het gewasbeschermingsbeleid voorstaat (Kamerstukken II, 2001-2002, 27858, nr. 34). Het kabinet heeft daarin aangegeven de huidige impasse in het gewasbeschermingsbeleid te willen doorbreken en daadwerkelijk te willen komen tot doelgerichte en niet-vrijblijvende afspraken over duurzame gewasbescherming met betrokken partijen.

In dat verband is de afgelopen tijd op initiatief van de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en ondergetekende verkend in hoeverre bij LTO Nederland en de Stichting Natuur en Milieu de bereidheid bestaat om gezamenlijk tot afspraken te komen. Dit heeft geleid tot het gesprek van 2 oktober jl.

Partijen hebben in dat gesprek aangegeven gezamenlijk verantwoordelijkheid te willen nemen voor een duurzame gewasbescherming. De periode tot 1 januari 2003 zal worden benut om te onderzoeken of overeenstemming kan worden bereikt over een samenhangend pakket aan doelen, activiteiten en maatregelen. Dit is verwoord in een gezamenlijke intentieverklaring die u bijgaand aantreft.

Aangezien ook andere partijen voor het realiseren van een duurzame gewasbescherming relevant zijn, zal op initiatief van de overheid een groot aantal partijen geconsulteerd worden. Afhankelijk van de inhoud van de te maken afspraken en de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van partijen zal ook overleg op bestuurlijk niveau plaatsvinden.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Gezamenlijke intentieverklaring (PDF-formaat, 35 Kb)
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2002/par02338.htm .

---