LTO Nederland

Verbijsterde WLTO en KAVB sturen Gedeputeerde en Provinciale Staten brandbrief

Teloorgang landelijk gebied door streekplan Zuid-Holland West

Woensdag 30 oktober 2002 - De WLTO (Westelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) en de KAVB (Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur) zijn furieus over het onlangs gepresenteerde streekplan voor Zuid-Holland West. Hierdoor gaat landelijk gebied verloren. De belangenbehartigers bieden daarom 1 november gedeputeerde Norder om 14.00 uur op het Zuid-Hollandse provinciehuis een brandbrief aan, waarin ze pleiten voor bijstelling van het plan.

Zo worden boeren die vrijwillig meedoen aan natuurbeheer gestraft met strengere regels en is er geen ruimte meer voor de ontwikkeling van bestaande agrarische bedrijven. Ook zijn bestaande glastuinbouwgebieden die op termijn als niet-duurzaam zijn gekwalificeerd, van de kaart gestreept zonder dat voor sanering of verplaatsing instrumenten beschikbaar zijn. De rol van agrariër als beheerder van het landelijk gebied komt hierdoor ernstig in het gedrang. Hiermee wordt getornd aan het bestaansrecht van de agrarische sector.

Normale bedrijfsontwikkeling onmogelijk
De provincie Zuid-Holland beschermt in principe de landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden in het landbouwgebied in de Duin- & Bollenstreek, de Leidse Regio en Haaglanden. Maar volgens het nieuwe ontwerpstreekplan wil de provincie haar beschermende taak gaan uitvoeren door verboden door te voeren op het gebied van slootdempingen, uitbreiding van bouwblokken, scheuren van grasland en peilbeheer. Een normale bedrijfsontwikkeling is hierdoor onmogelijk.

Glastuinbouw
Ook alle bestaande, verspreid gelegen, glastuinbouwbedrijven wordt elk ontwikkelingsperspectief ontnomen. Voor de WLTO en de KAVB is dat onaanvaardbaar. De bedrijfs-ontwikkeling van deze bedrijven kan niet zonder meer op slot worden gezet. Zeker niet zolang onduidelijk is of binnen de duurzame glastuinbouwconcentratiegebieden voldoende ruimte is voor verplaatsing van verspreid liggende glastuinbouwbedrijven en of er voldoende middelen zijn voor sanering.

De WLTO en de KAVB kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat het provinciaal bestuur met dit beleid de uitverkoop van de agrarische sector in het landelijk gebied van Zuid-Holland West heeft ingezet en daarmee de teloorgang van de kwaliteit van het landelijk gebied.