Gemeente Smallingerland

Straatraces op airstrip Drachten (30-10-2002)

In 2003 zal in Drachten op de airstrip de mogelijkheid worden geboden om deel te nemen aan straatraces. In de periode juni september zal drie tot vier maal een straatrace evenement worden georganiseerd. Uit de evaluatie van de drie proefraces die dit jaar gehouden zijn, kwam naar voren dat alle drie de try-outs voldaan hebben aan de voorafgestelde doelstellingen (geen illegale races, veiligheid voor deelnemers en toeschouwers, verantwoorde inzet politie). Bovendien blijken de races duidelijk te voorzien in een maatschappelijke behoefte.

Net als andere regios in Nederland werd ook Drachten en omgeving geconfronteerd met illegale straatraces op de weg. Deze races bezorgden politie en gemeente handen vol werken hoge kosten. Ook leverden de races onaanvaardbare onveilige situaties en openbare orde problemen op. Daarom is op verschillende manieren geprobeerd om deze illegale straatraces te stoppen, zowel preventief als repressief: kentekens noteren, aanhouden, fysieke blokkades aanbrengen en noodverordening inzetten. Deze maatregelen leverden slechts ten dele succes op, zorgden voor een grimmige sfeer tussen politie en de racers en trokken eerder extra problemen aan.

Dit zou dus anders moeten. Daarom is er vanuit de gemeente en politie nagedacht over een alternatieve aanpak in de vorm van regulering en afspraken. Zo is contact gezocht met een aantal woordvoerders en is gesproken over mogelijke alternatieven voor straatracen op de openbare weg. Na diverse gesprekken zijn afspraken gemaakt over een drietal proeven met straatraces. Hierbij was het uitdrukkelijk niet de bedoeling om onwettige praktijken te legaliseren, maar meer dus om deze in goede banen te leiden. Belangrijke voorwaarde voor de proef-races is de afspraak dat het afgelopen zou zijn met de illegale racerij in en rondom Drachten.

Als lokatie voor deze Straatraces is gekozen voor een airstrip net buiten de stad. Op deze airstrip, eigendom van de Stichting Vliegveld Drachten, worden al meer dan twintig jaar dragraces gehouden, waar snelle sportautos in koppels over een rechte strook van 400 meter tegen elkaar racen. De Straatraces vinden hierdoor dus niet langer plaats op de openbare weg.

De organisatie van de proef evenementen is in handen gegeven van de stichting Dutch Hot Road Association (DHRA), een professionele organisatie voor dragracen. Deze organisatie heeft voor elke try-out een draaiboek inclusief calamiteitenplan opgesteld dat is besproken in overleg tussen gemeente Smallingerland, brandweer Smallingerland, politie District Drachten en Stichting Vliegveld Drachten. Zijdelings was ook de Geneeskundige Hulpverlening bij Rampen en Ongevallen (GHOR) hierbij betrokken.

Deze proefraces blijken duidelijk te voorzien in een maatschappelijke behoefte. De betrokken jongeren hebben een passie voor autos en snelheid; hierbij staan voor de racers het racen en de gezelligheid voorop. Daarnaast gaat het hen om het kijken en bekeken worden. Dit laatste ging zeker op: vele belangstellenden kwamen naar de airstrip om het gebeuren te aanschouwen.

Uit de evaluatie kwam naar voren dat alle drie de try-outs voldaan hebben aan de voorafgestelde doelstellingen. Er waren in deze periode geen illegale straatraces meer en de evenementen zijn zeer ordelijk en veilig verlopen. De oorspronkelijke straatracers uit Drachten en wijde omgeving waren erg ingenomen met het evenement. Mogelijk heeft men zich mede hierdoor goed aan alle afspraken gehouden. Ook was er geen gevaarlijk rijgedrag waardoor de politieinzet op dit punt gaandeweg sterk kon worden verminderd.

Volgend jaar krijgen deze Straatraces een vervolg, waarschijnlijk opnieuw drie maal in de periode juni -september. Gezien het succes van het project en de maatschappelijke behoefte zou de gemeente graag zien dat haar initiatief navolging krijgt, en dat op meerdere plaatsen in Nederland dit soort evenementen worden georganiseerd. Alleen op deze wijze worden racers in staat gesteld hun hobby op gepaste wijze uit te oefenen