Gemeente Leeuwarden

Achter de Hoven / Vegelin: een Slopende zaak

Bij de ontwikkeling van plannen voor stedelijke vernieuwing is begin 2000 gekozen voor een grootschalige aanpak. Op grond van toen aannemelijke inschattingen is een begroting gemaakt waarbij rendementen, onder andere in nieuwe uitleggebieden de garantie konden zijn voor een succesvolle aanpak. De raad heeft juni 2001 deze plannen aangenomen.

Zomer 2002 is gebleken dat het project aanmerkelijk duurder is dan was voorzien en dat ook de exploitatie minder gunstig is dan verwacht. Onduidelijkheid over diverse onderwerpen en gebrek aan voortgang hebben het vertrouwen van de bewoners geschaad, waardoor ook op het sociaal maatschappelijke vlak problemen zijn ontstaan.

Wethouder drs. R. Sluiter heeft in augustus een zogenaamde winstwaarschuwing afgegeven en in samenspraak met de directie van de dienst Stadsontwikkeling de werkelijke stand van zaken in kaart gebracht. Door slagvaardig de leiding van het project stedelijke vernieuwing op te pakken en constructief overleg tussen wethouder, bewonersplatform en betrokken ambtenaren is nu zicht op een oplossing waarbij, ondanks de vele tegenslagen, toch de beoogde doelstellingen vrijwel allemaal bereikt kunnen worden.

Van de raad wordt nu gevraagd in te stemmen de voorstellen uit het dekkingsplan te accorderen. Hierin is zoveel als mogelijk gekozen voor taakstellende en begrensde budgettering zodat in de toekomst niet opnieuw verassingen te verwachten zijn.

Bij het oplossen van de gesignaleerde problemen is gekozen voor samenwerking met CHF die voor eigen rekening en risico een deel van de taken van de gemeente zal overnemen. CHF zal vanuit dit perspectief de projectleider leveren. De beleidsmatige verantwoordelijkheid blijft bij de gemeente.