Voedingscentrum
Waarom moet ik al foliumzuur slikken vóórdat ik zwanger ben? 30 oktober

Foliumzuur is een vitamine die in de meeste voedingsmiddelen voorkomt en vooral in volkorenproducten, groente en fruit. Normaal gesproken krijg je via je eten voldoende foliumzuur binnen. Het is echter aangetoond dat extra foliumzuur de kans op een baby met een open ruggetje verkleint. Om optimaal van dat effect te profiteren, wordt aanbevolen vanaf ten minste vier weken voor de bevruchting tot acht weken daarna foliumzuurtabletten te slikken. Op die manier beschikt het lichaam over voldoende foliumzuur tijdens de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van het ongeboren kind.

Zonder recept verkrijgbaar
Omdat je natuurlijk nooit weet wanneer je zwanger zult raken, is het het handigst om te beginnen met extra foliumzuur zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen. Mocht je er echter achter komen al zwanger te zijn, dan heeft het zeker nog zin foliumzuurtabletten te slikken tot en met de eerste acht weken van de zwangerschap. Je hebt dagelijks 0,4 mg foliumzuur in tabletvorm nodig.
Foliumzuurtabletten zijn zonder recept bij de apotheek en drogist te koop. Je kunt ze ook blijven slikken als zwangerschap op zich laat wachten. Er is geen gevaar voor een teveel als je 0,4 mg per dag slikt.