Rijksvoorlichtingsdienst

30 okt 2002
'Rechtszekerheid bij cameratoezicht nog onvoldoende gewaarborgd'

Veiligheid moet gepaard gaan met rechtszekerheid van burgers. Bij cameratoezicht is dit nog onvoldoende gewaarborgd, vind minister Remkes (BZK). Hij zei dit op de Landelijke Cameradag in Rotterdam.

Binnenkort sturen Remkes en minister Donner (Justitie) daarom een voorstel voor wijziging van de Gemeentewet naar de Raad van State, dat het cameratoezicht van de nodige juridische kaders voorziet.

Remkes zei het van groot belang te vinden dat het gebruik van het cameratoezicht een plaats krijgt in het lokale democratische proces, met democratische controle. Ook moet bijvoorbeeld duidelijk zijn wie in welke omstandigheden iets mag doen met de beelden en hoe lang de beelden mogen worden bewaard. Bovendien moet het voor mensen duidelijk zijn wanneer zij een gebied betreden waar camerabewaking is.

'Onorthodoxe maatregelen niet schuwen'
De minister zei onorthodoxe maatregelen niet te schuwen. 'Ik ben bereid volop mee te doen aan de discussie over en het treffen van onorthodoxe maatregelen, zoals de instelling van urgentiegebieden, preventief fouilleren, legitimatieplicht, DNA-onderzoek en ook cameratoezicht. Omdat ik meen dat de behoefte aan méér veiligheid onder mensen zo groot is, en de roep om meer armslag zo hoorbaar, dat dat voor de politiek op z'n minst een reden is om de grenzen op te zoeken en zo nodig te verleggen, mogelijkheden te beproeven, de resultaten te evalueren en er conclusies aan te verbinden.'

Privacy versus veiligheid
Volgens Remkes moet een nieuwe afweging worden gemaakt tussen aan de ene kant het individuele recht op privacy en aan de andere kant een gerichte aanpak van de onveiligheid. 'Ik hecht aan de privacy van mensen. En de afweging zal altijd zorgvuldig moeten worden gemaakt. Maar ik hecht óók zeer aan de veiligheid en de kwaliteit van het publieke domein. (...) Big brother is watching you kan en moet ook zijn: big brother is protecting you', aldus de minister.

Toespraak minister Remkes over cameratoezicht