Provincie Overijssel

Nieuw laagterecord bij provinciale verkiezingen zal uitwerking hebben op positie provincie

Commissaris van de Koningin mr. Geert Jansen is van mening dat een nieuw laagterecord bij de komende provinciale verkiezingen een dramatische psychologische uitwerking zal hebben op de positie van de provincie in de politie-bestuurlijke arena. Jansen zei dit vanmiddag in het provinciehuis in Zwolle tijdens de aftrap van de provinciale verkiezingen.

Volgens Jansen is de dalende opkomst bij de provinciale verkiezingen een grote zorg. Als 55% van de kiezers te kennen geeft geen interesse te hebben in het provinciale stemrecht, dan wijst dat op een geringe betrokkenheid. Op wiens gezag beslist een provinciebestuur, als het handelt namens een minderheid van de bevolking?, aldus Jansen.

Een positief punt volgens Jansen is dat uit onderzoek blijkt dat de provincie Overijssel steeds wat bekender wordt bij de inwoners. Zes van de tien Overijsselaars kunnen spontaan taken van de provincie noemen. Enkele jaren geleden waren dit er nog vijf.

Uit onderzoek blijkt echter ook dat 75% van de ondervraagden geen uitgesproken oordeel heeft over de provincie. Niet positief, niet negatief. En dat is opmerkelijk. Dat is misschien wel de kern van het probleem!, aldus Jansen.

De Commissaris van de Koningin vindt ook dat de provinciale bestuurders meer de provincie in moeten trekken. U zou 80% volksvertegenwoordiger moeten zijn en slechts 20% bestuurder. U, statenleden, mag wat mij betreft best zo af en toe een commissievergadering inruilen voor een ontmoeting met burgers!. Ik wil, zeker na invoering van de dualisering, veel meer last van u krijgen. Laat uw agenda veel meer bepalen door wat de Overijsselse burger wil. En veel minder door het college.

Bron: Petra Timmer, 038 425 2318


© 30-10-2002 Provincie Overijssel