Universiteit Twente

Dertig VWO-teams strijden mee in Wiskunde Estafette Snelheid belangrijker dan wiskundeknobbel
Op hoeveel manieren kan Ellen een kubus verven, met twee potten verf? Verf mengen niet toegestaan! Het is een voorbeeld-vraag in de vierde Wiskunde Estafette die de Universiteit Twente op 30 oktober organiseert. Slimheid, inzicht, maar vooral ook tempo telt: dertig teams van vier VWO-5 leerlingen doen mee, en worden begeleid door studenten Toegepaste Wiskunde.
In de estafette zit een spel- en een wedstrijdelement. De deelnemers - in teams van vier klasgenoten - moeten hun creativiteit gebruiken voor het oplossen van de vragen. Sommige scholen vaardigen zelfs meerdere teams af. Voor de docenten die hun leerlingen begeleiden, is er een apart programma.
Je hoeft geen echte `wiskunde-kei' te zijn om mee te kunnen doen. Het `kubus-verf' probleem is een voorbeeld van een eenvoudig voorbeeld, waarin de oplos-snelheid ook meetelt. Ellen wil een kubus verven. Ze heeft twee potten verf: rood en blauw. Elk zijvlak van de kubus moet een kleur krijgen (niet mengen). Op hoeveel verschillende manieren kan dat? Kleuringen die alleen verschillen in de stand van de kubus worden als één mogelijkheid geteld.
Scholen die zich aangemeld hebben zijn afkomstig uit Almelo, Apeldoorn, Emmen, Enschede, Haaksbergen, Harderwijk, Hengelo, Holten, Lochem, Oldenzaal en Warnsveld. De teams strijden om de eer en een leuk geldbedrag.
De Wiskunde Estafette vindt plaats op 30 oktober 2002, in gebouw de Vrijhof op de campus van de Universiteit Twente, begint om 10.30 en duurt tot ongeveer 16.00 uur.
Noot voor de pers
Meer informatie bij Diana Dalenoord, faculteit EWI, afdeling Toegepaste Wiskunde, tel. (053)489 3450, e-mail: d.dalenoord@math.utwente.nl, internet:
www.math.utwente.nl/news/estafette
Contactpersoon Bureau Communicatie: ir. Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail w.r.vanderveen@utwente.nl

Laatst gewijzigd op 05-11-2002 © Universiteit Twente