Gemeente Zaanstad

Burgerzaken glansrijk geslaagd voor examen

woensdag 30 oktober 2002

Begin juni 2002 heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een controle uitgevoerd op de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) van de gemeente Zaanstad. Bovendien zijn alle procedures op het gebied van Back-up, Uitwijk, Herstel, Beveiliging en Privacy van persoonsgegevens uitvoerig onderzocht.

Het is zeer belangrijk dat deze gegevens actueel, betrouwbaar en volledig zijn. Alle onderdelen van de gemeentelijke organisatie, maar ook talloze externe instanties en (semi)overheden maken namelijk gebruik van deze gegevens.

Uit het onderzoek kwam de afdeling Burgerzaken zeer goed uit de bus. Het ministerie heeft nauwelijks fouten kunnen ontdekken in de registratie van persoonsgegevens en ook op het gebied van de opgestelde procedures werd geen enkele fout geconstateerd.

Dat de afdeling Burgerzaken een prima prestatie heeft geleverd blijkt wel uit het feit, dat van de bijna 600 Nederlandse gemeenten slechts één op de 3 gemeenten in één keer slaagt voor alle onderdelen van het onderzoek. Van de 25 gemeenten met meer dan 100.000 inwoners zijn er slechts 6 in één keer geslaagd.