STICHTING AUTEURSRECHTMANIFEST

alles over auteursrecht nu online!

Persbericht
Den Haag, 30 oktober 2002

Vanaf vandaag online: www.auteursrecht.nl!

Veel mensen hebben dagelijks op de één of andere manier met auteursrecht te maken, omdat ze zelf schrijver, artiest of fotograaf zijn of omdat ze teksten, muziek en afbeeldingen gebruiken. Op de nieuwe website ziet elke maker of gebruiker direct welke informatie op hem of haar van toepassing is, welke rechten en plichten er gelden en bij welke instanties verder aan te kloppen. Ook consumenten vinden er nuttige informatie. Bijvoorbeeld over wat er wel en niet mag met cultuur-, informatie- en entertainmentproducten, hier zij hebben immers dagelijks mee van doen. De website is een initiatief van de Stichting Auteursrechtmanifestaties, die al sinds 1986 voor publieksinformatie zorgt over auteursrecht en naburige rechten.

Auteursrecht en naburige rechten zijn vastgelegd in de wet. Ze geven diegene die werken van kunst, letterkunde en muziek maken de mogelijkheid om hun creaties commercieel te (laten) exploiteren. Ook behouden deze 'makers' er zo zeggenschap over. Op de website staat hoe zij deze rechten goed kunnen benutten en laten gelden en wordt verwezen naar organisaties die daarbij een bemiddelende rol (kunnen) spelen. Ook voor organisaties en bedrijven die beschermde producten (zoals CDs , teksten en foto's) willen gebruiken, staat uitgelegd wat er wel en niet mag. Wanneer er toestemming nodig is voor het gebruik, verwijst de website naar de betreffende instanties.

De website heeft daarnaast een gedeelte met uitgebreide informatie over auteursrecht en naburige rechten. Hier wordt soms verwezen naar specifieke wetsartikelen en de praktische toepassing hiervan. Ook staan de belangrijkste beperkingen op het auteursrecht beschreven, beperkingen die de wetgever ten behoeve van het algemeen maatschappelijk belang heeft vastgelegd. Zo kan een ieder die hierin geïnteresseerd is goed op de hoogte raken van een rechtsgebied dat ons allen dagelijks (in)direct raakt.

Bij de website is een vouwblad ontwikkeld, voornamelijk gericht op jongeren. Hierin staan de basisprincipes, gelardeerd met een aantal voorbeelden en aansprekende situaties. Het vouwblad is te bestellen via Postbus 51 en de nieuwe website en zal bij veel bibliotheken te vinden te zijn.

De Stichting Auteursrechtmanifestaties vervangt met deze informatieve, uitgebreide website haar oude informatie. Nieuwe (wets)ontwikkelingen zullen direct leiden tot aanpassingen in de website. In de nabije toekomst zal de website tevens uitgebreid worden met o.a. een meer wetenschappelijk deel en een gedeelte voor jongeren. Zo is www.auteursrecht.nl een waar portal in Nederland op het gebied van auteursrecht en naburige rechten!

Voor meer informatie belt u met Jonne Boesjes, projectleider, tel: 035 6254412.

30 okt 02 09:47