Gemeente Enkhuizen

PERSBERICHT

Gemeente Enkhuizen

Publiekszaken/Communicatie
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen

Telefoon (0228) 360 155 / 06 22 56 04 73
Fax (0228) 313312
E-mail communicatie@enkhuizen.nl

datum: 25 juli 2002

Referendum De Fruittuinen op 30 oktober 2002.

Het referendum over de grondverkoop De Fruittuinen wordt gehouden op woensdag 30 oktober 2002. Dit is althans één van de adviezen die de referendumcommissie heeft uitgebracht aan de gemeenteraad. De commissie heeft een brede taakopvatting gekregen. Zij heeft ook advies uitgebracht over de vraagstelling van het referendum, het campagnebudget en de daaraan gekoppelde voorwaarden. De raad zal op 21 augustus 2002 een besluit nemen over dit advies.

Op 25 juni 2002 besloot de gemeenteraad van Enkhuizen tot het houden van een referendum over de (voorgenomen) grondverkoop De Fruittuinen aan de Stichting Woondiensten Enkhuizen. De Referendumverordening Enkhuizen 1998 is de basis voor het houden van een referendum. De heer J. Buis heeft destijds het initiatief genomen tot het houden van een referendum over dit onderwerp.

Op basis van de referendumverordening dient de raad besluiten te nemen over de datum van het referendum, over de vraagstelling, over een budget voor de organisatie van het referendum en over een budget voor het voeren van campagne. Op 4 juni 2002 heeft de raad besloten zich hierover te laten adviseren door een commissie van advies en toezicht, de referendumcommissie. Deze commissie is benoemd door en uit de raad. Deze referendumcommissie heeft vandaag, donderdag 25 juli 2002, haar advies uitgebracht. Het advies zal door middel van een raadsvoorstel worden voorgelegd aan de raadscommissie bestuur, organisatie en financiën en vervolgens zal de gemeenteraad, in een extra raadsvergadering, tot besluitvorming overgaan. Deze vergaderingen vinden plaats op woensdag 21 augustus 2002.

De datum.

De commissie blijft de referendumverordening als uitgangspunt hanteren. Volgens deze verordening dient het referendum te worden gehouden uiterlijk binnen drie maanden na de datum van het desbetreffende raadsbesluit (25 juni 2002). Door met name het zomerreces is het houden van een referendum in september organisatorisch niet haalbaar. Analoog aan de bepaling in de Tijdelijke referendumwet, adviseert de commissie een opschortingstermijn van 6 weken te hanteren. Rekening houdende met de referendumverordening, aangevuld met deze opschortings-termijn die landelijk geaccepteerd is, adviseert de commissie om het referendum De Fruittuinen te houden op woensdag 30 oktober 2002.

De vraagstelling.

De commissie is van mening dat de vraagstelling van het referendum zo objectief mogelijk moet zijn en moet aansluiten bij de genomen raadsbesluiten. Overeenkomstig het raadsbesluit van 25 juni 2002 gaat het referendum over het (voorgenomen) besluit tot grondverkoop De Fruittuinen. Dit besluit werd door de raad reeds op 13 november 2001 genomen. Op 8 mei 2001 evenwel besloot de raad dat de toekomst van De Fruittuinen een referendabel onderwerp is. Dit zegt iets over de reden waarom de grond aan de Stichting Woondiensten Enkhuizen wordt verkocht. Gelet op deze raadsbesluiten adviseert de commissie de volgende vraagstelling:

"mag de gemeente overgaan tot de grondverkoop van De Fruittuinen aan de Stichting Woondiensten Enkhuizen, in verband met de vervanging van de bestaande woningen door nieuwe woningen?" ja/nee

Het budget.

Door de raad moet, naast een bedrag voor organisatiekosten, een budget vastgesteld worden voor een tegemoetkoming in de kosten van organisatie en publiciteit ten behoeve van een te voeren campagne. Dit budget is bestemd voor de verzoeker en maatschappelijke organisaties. Op grond van overwegingen van redelijkheid en billijkheid adviseert de commissie een budget vast te stellen van ¤ 6.000,--. Daarnaast kunnen de belanghebbenden gebruik maken van de gemeentelijke voorlichtingsrubriek. Van het totale budget is maximaal ¤ 2.000,-- beschikbaar voor verzoeker en maximaal ¤ 4.000,-- voor maatschappelijke organisaties. De twee hoofdbelanghebbenden, de heer Buis als verzoeker en de Stichting Woondiensten Enkhuizen als maatschappelijke organisatie en verhuurder, krijgen een gelijk budget. Het restant is beschikbaar voor andere maatschappelijke organisaties.Aan het toekennen van een tegemoetkoming in de kosten worden voorwaarden verbonden.

Geldigheid van het referendum, de uitslag en de besluitvorming.

Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart 2002 zijn er 8.061 geldige stemmen uitgebracht. Het referendum wordt als geldig beschouwd indien het aantal uitgebrachte stemmen meer is dan de helft plus één van dit aantal. Voor de geldigheid van het referendum zijn dus 4.032 stemmen vereist. De uitslag van het referendum wordt berekend op basis van de gewone meerderheid van het aantal stemmen. De raad zal in de eerstvolgende vergadering na het referendum, derhalve in de vergadering van 5 en 6 november 2002, een definitief besluit nemen over de grondverkoop De Fruittuinen.

Indien u meer informatie wenst, dan kunt u contact opnemen met:

de heer J.W.Th.M. Slagter, adjunct-secretaris
Telefoon 0228-360192