Nederlandse Spoorwegen Persbericht
Utrecht, 30 oktober 2002
Nasleep storm: minder treinen
Veiligheid voorop; 350 treinen onbruikbaar; NS past dienstregeling tijdelijk aan

De extreme storm die zondag over het land woedde heeft voor treinreizigers en NS een vervelende nasleep. De grote hoeveelheid bladeren die in korte tijd op en rond het spoor gevallen is, leidt tot gladde sporen waardoor grote vertragingen ontstaan. Veel treinwielen raken door slippen of blokkeren zodanig beschadigd dat uit veiligheidsoverwegingen steeds meer treinen niet inzetbaar zijn. NS is genoodzaakt om met ingang van donderdag 31 oktober 2002 en naar verwachting tot in de tweede week van november, op een aantal trajecten de dienstregeling te beperken. In totaal zal 8% minder treinen rijden. In ieder geval rijden op de aangepaste trajecten minimaal twee treinen per uur. NS communiceert de maatregel breed aan de reizigers en adviseert hen om de spits zoveel mogelijk te mijden.

Pamela Boumeester, directeur NS Reizigers: "Onze reizigers hebben de afgelopen dagen veel last gehad van onverwachte uitval en vertraging van onze treinen. Door de dienstregeling aan te passen, verdelen we de schaarse capaciteit over het land en verwachten we een meer betrouwbare dienstverlening te bieden. Ik vind het heel spijtig dat wij deze maatregel moeten nemen. Maar bij zo'n tekort aan treinen kiezen wij voor het bieden van duidelijkheid aan onze klanten".

De extreme storm van afgelopen zondag heeft geleid tot een uitzonderlijke hoeveelheid bladeren op en rond het spoor. Bladeren op het spoor veroorzaken gladde rails. Treinen hebben bij gladheid een langere remweg nodig en komen langzamer op gang. Daarbij blokkeren of slippen de wielen regelmatig. Dit leidt tot vertraging van de trein en schade aan de wielen. Afgelopen vrijdag had NS nog zo'n 2300 treinen beschikbaar voor de dienstregeling, vandaag waren dat er ongeveer 1950. NS onderhoudsbedrijf NedTrain werkt 24 uur per dag aan het herstel van de wielen.

Gladde sporen in de herfst zijn bij alle spoorwegmaatschappijen een berucht fenomeen. Ook NS heeft ieder jaar met dit verschijnsel te maken, maar nooit eerder in deze mate. In samenwerking met Railinfrabeheer, de organisatie die namens de overheid het Nederlandse spoorwegnet onderhoudt en beheert, neemt NS preventieve maatregelen die de gevolgen van gladde sporen zoveel als mogelijk tegen gaan. Zo wordt door het aanbrengen van een plakkerige gel, bestaande uit zand en roestvrijstalen deeltjes, de rails stroever gemaakt. Gelet op de uitzonderlijke omstandigheden is het effect ervan nu onvoldoende.

NS informeert de reizigers over de aanpassing van de dienstregeling via radio en tv, www.ns.nl, NOS-Teletekst pagina 751, de omroepberichten. Voor reisinformatie bellen klanten met telefoonnummer 0900-1475 (¤0,35 per min.). Voor opmerkingen en klachten is NS Klantenservice bereikbaar via telefoonnummer 0900-2021163 (¤0,10 p/ min.).

In de bijlage staat een overzicht van de trajecten waarop minder treinen rijden.


* * * *

Noot aan de redactie

Nederlandse Spoorwegen