Provincie Zeeland

Kiellegging voor fiets/voetveer

Deze week (30 oktober) heeft gedeputeerde ing. J.I. Hennekeij van infrastructuur en vervoer symbolisch de kiel gelegd voor de eerste small waterplane area twinhull (SWATH). De schepen gaan dienst doen op het fiets/voetveer Vlissingen-Breskens, dat per 15 maart 2003 in de vaart komt, tegelijk met de ingebruikneming van de Westerscheldetunnel.

Hennekeij maakte bekend dat het schip Prinses Maxima gaat heten; het tweede wordt de Prins Willem-Alexander. Hiermee wordt de traditionele naamgeving van de schepen op de huidige veerverbindingen op de Westerschelde voortgezet.

Beide SWATH's moeten begin 2004 in de vaart komen. In de periode dat zij nog niet beschikbaar zijn, wordt het fiets/voetveer gevaren met materieel van de Provinciale Stoombootdiensten, die nu de veerdiensten onderhouden.

Van een echte kiellegging was geen sprake, doordat het schip op twee torpedovormige drijvers rust. De handeling bestond daarom uit het neerlaten van de eerste onderdelen van die drijvers in daarvoor gereedstaande mallen.
De Koninklijke Schelde Groep - onderdeel van Damen Shipyards in Gorinchem - gaat over zes weken aan de tweede SWATH beginnen.


1 november 2002, mw. J.C. van Nieuwenhuijze, tel. 0118-631402, nr. 73/02.