Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Datum: 30 oktober 2002

Conferentie voor docenten over de Haagse Onderwijs Portal

Februari 2002 werd de Haagse Onderwijsportal feestelijk geopend. Sinds die tijd zijn dertig Haagse scholen (van po tot hbo) aan het werk met de portal. Dit najaar wordt dit project breed onder de aandacht van alle Haagse docenten gebracht, o.a. met een "Survival"- congres op 30 oktober. Doelstelling is alle onderwijsgevenden in Den Haag kennis te laten maken met de toepassingen en mogelijkheden van de Portal. Op 30 oktober houdt de Haagse Onderwijs Portal
(www.haagseonderwijsportal.nl) een conferentie voor docenten onder de titel "Op survival met de Haagse Onderwijs Portal" met Haagse t.v.-presentatrice Paula Udondek. Tijdens deze middag presenteert een aantal scholen hun ervaringen met de portal en kunnen deelnemers in vele workshops informatie en hands on instructie krijgen met de portal. Maar ook zijn er IBM-computers te winnen voor scholen via wedstrijden als "Get the Portal Picture", en wedstrijden waarin leraren het tegen leerlingen kunnen opnemen in computerspelletjes en informatie zoeken op internet, er is een karaokewedstrijd waarbij je eigen CD kunt branden, een praatcafe om je mening over ICT in het onderwijs te geven, enzovoort.

De Haagse Onderwijs Portal is een initiatief van het Platform Digitaal Leren, waarin alle Haagse schoolbesturen samenwerken met de gemeente en een aantal bedrijven. Het Platform bevordert de invoering van ICT in het onderwijs door het aanleggen van een infrastructuur, steun bij projecten, uitwisselen van ervaringen en het bouwen en inrichten van de Haagse Onderwijs Portal. Uniek aan het Platform is dat het een vraaggestuurd initiatief is.

De portal bestaat uit twee delen. Een openbaar deel, waar iedereen die in onderwijs in Den Haag geinteresseerd is informatie kan vinden. Deze informatie backbone van het onderwijs in Den Haag is voor iedereen toegankelijk.
In het besloten deel zit een leermanagementsysteem waarvoor iedere docent en iedere leerling een inlognaam en wachtwoord krijgt. Docenten kunnen hier lessen en toetsen maken en vinden en uitwisselen. Leerlingen kunnen hier zelfstandig werken en met de docent en elkaar communiceren. Ook wordt (regionale) content ontwikkeld en zijn er vaklokalen voor ieder vak.
Voordeel van de regionale aanpak is o.a. dat de portal op verzoek van scholen functies en content kan ontwikkelen, en dat docenten en leerlingen die via de portal communiceren, elkaar ook live kunnen ontmoeten. Scholen worden bij de invoering hiervan intensief begeleid.

Meer informatie: www.haagseonderwijsportal.nl

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl