Gemeente 's-Hertogenbosch

31-10-2002

Proefproject sfeerverlichting binnenstad

Al enkele jaren zijn gemeente en ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch in discussie over een nieuwe sfeerverlichting voor de binnenstad. De huidige verlichting (de gele, verlichte sterren) die rond de feestdagen wordt aangebracht sluit niet aan bij het hoge kwaliteitsniveau dat voor de binnenstad wordt nagestreefd.

In opdracht van de gemeente hebben een aantal lichtontwerpers hun visie gegeven op een nieuwe sfeerverlichting. De Eindhovense lichtarchitect Har Hollands is uiteindelijk uitgekozen om zijn ideeën verder uit te werken voor een proefproject in de Hinthamerstraat. Het college heeft inmiddels ingestemd met zijn licht-ontwerp en streeft er samen met de ondernemersvereniging Hartje 's-Hertogenbosch naar dit in de eerste week van december ook daadwerkelijk in werking te stellen.

Het ontwerp wijkt volledig af van de reguliere feestverlichting: er worden geen ornamenten boven de straat of aan de gevels bevestigd. De lichtarchitect heeft gezocht naar de specifieke kenmerken van het gebied (de Hinthamerstraat tussen Sint Jan en Zuid Willemsvaart) en benadrukt deze door middel van aanstraling en projectie. Zo worden hoeken van de vele stegen en zijstraten aangelicht en worden drie bijzondere plekken in deze straat (Sint Jan, Sint Jacob en Anthoniekapel) op een bijzondere manier in het licht gezet.

Deze manier van sfeerverlichting, die eenmalig wordt gefinancierd door de gemeente, heeft een experimenteel karakter. Na de tijdelijke installatie wordt het project door de ondernemersvereniging en de gemeente geëvalueerd en krijgt het mogelijk een vervolg voor andere straten en pleinen.