Gemeente Utrecht

Opruimen stormschade kost nog weken

"We zijn erg geschrokken" zegt Cor Brons, opzichter wijk Oost van Stadsbeheer gemeente Utrecht. Geen wonder, de storm heeft in deze wijk bijzonder veel schade aangericht, vooral ook aan monumentale bomen. En dat betekent een gevoelig verlies voor het straatbeeld in de wijk.

De meest indrukwekkende schade werd veroorzaakt doordat de helft van Utrechts grootste Japanse notenboom (Ginkgo biloba) in het Hogelandsepark die tegen de gevel van het monumentale pand Museumlaan 2 hing en hieraan een forse beschadiging veroorzaakte. Ook een woonhuis aan de Hoefsmederijstraat werd getroffen. Ditmaal door de helft van een vallende iep. Met grote kranen werd het dak van het huis verlost van de zware last en konden de bewoners weer zonder gevaar in hun huis terecht.

In het centrum werd café België getroffen door een omvallende plataan.

In totaal zijn er ruim 300 bomen daadwerkelijk omgewaaid en nog eens ruim 200 dusdanig beschadigd dat ze zonder meer moeten worden geveld. Van de grote bomen zijn er 120 verloren gegaan, waarvan enkele monumentale exemplaren.

Veel bewoners melden zich met klachten over stormschade aan bomen in hun buurt. Ook willen sommigen het liefst onmiddellijk een nieuwe boom waar er een verdwenen is. Dit kan echter nog wel even duren. Medewerkers van Stadsbeheer hebben de handen vol aan het wegwerken van de resten. Eerst moesten de gevaarlijke situaties worden verholpen, vervolgens de meest hinderlijke. Zo komt alles op volgorde van belangrijkheid aan de beurt. De hoogwerker en kettingzagen maken overuren, scheefgewaaide bomen moeten worden rechtgezet en al het houtmateriaal moet worden afgevoerd. De tijd die nodig is voor het opruimen van de schade varieert van één tot zeker drie weken. Ook is er schade ontstaan aan bestrating, kades en afrasteringen.

De schade in geld uitgedrukt bedraagt voor alle gemeentelijke bomen, die in de wijken en die op de begraafplaatsen, de markten en de landgoederen, een totaalbedrag van bijna 400.000,-.

Dit bedrag vertegenwoordigt alleen de directe schade aan de bomen zelf, dus alleen de kosten voor opruimen, storten en nieuwe aanplant.