Gemeente Capelle a/d IJssel

Capelle krijgt vanaf november 2002 nieuwe buslijnen

Vorig jaar ontving de gemeente Capelle aan den IJssel van de RET een voorstel voor een nieuw buslijnennet. Beide partijen kwamen tot de volgende doelstellingen: het verbeteren van de bereikbaarheid van het IJssellandziekenhuis, het zorgen voor een betere verbinding tussen de Capelse wijken, het zorgen voor een snellere verbinding tussen Capelle Centrum en Schollevaar en het zorgen voor een snellere verbinding tussen Oostgaarde, Capelle Centrum en Rotterdam Alexander. Het buslijnennet in Capelle aan den IJssel wordt in twee etappes gewijzigd: op 4 november 2002 en op 15 december 2002.

Veranderingen per 4 november:

Buslijn 30: de korte ritten van lijn 30 tussen Station Alexander en Capelle Schollevaar vervallen gedeeltelijk (de lange ritten van Station Alexander via Capelle Centrum naar Capelsebrug blijven wel rijden). Het vervallen van de korte ritten wordt gecompenseerd door de komst van de nieuwe lijn 38 in Schollevaar. Lijn 30 wordt door Connexxion geëxploiteerd in opdracht van de RET.

Buslijn 31: wordt tijdelijk (tot 14 december) ingekort tot het traject metrostation Schenkel metrostation Capelle Centrum. Deze lijn krijgt een uurdienst van maandag t/m zaterdag, met op werkdagen enkele extra ritten. Zondags vervalt lijn 31 geheel vanwege het uiterst geringe gebruik van deze lijn. Vanuit Capelle rijdt lijn 31 voortaan na 09.30 uur s ochtends via het IJ sselland Ziekenhuis (de nieuwe lijn 35 biedt voor 09.30 uur een alternatief, waarop overgestapt kan worden bij metrostation Schenkel).
Lijn 31 wordt door Connexxion geëxploiteerd in opdracht van de RET.

Buslijn 35: krijgt een routewijziging. Van Station Noord tot de Martin Luther Kingweg in Ommoord rijdt lijn 35 onveranderd. Vervolgens rijdt lijn 35 via Station Alexander en metrostation Schenkel naar het IJsselland Ziekenhuis. Daarbij neemt de nieuwe lijn 35 tussen het IJsselland Ziekenhuis en station Alexander de oude lijn 31 over.

Buslijn 38: is nieuw en biedt voor Schollevaar een frequente verbinding met het Alexandrium en metrostation Oosterflank. Vervolgens rijdt lijn 38 verder via Hoofdweg en Bosdreef, Crooswijk, Linker Rottekade naar het Centraal Station, om tenslotte via de Beukelsdijk naar Schiedam te rijden.
Schollevaar krijgt met lijn 38 een nieuwe rechtstreekse verbinding met het Rotterdamse stadshart.

Veranderingen per 15 december:

Buslijn 30: krijgt een routewijziging, waarbij een snellere route tussen Schollevaar en Capelle Centrum wordt gevolgd. De lusroute in Oostgaarde via Keerkring en Zuiderbreedte vervalt daarbij. Ook wordt niet meer via de Fluiterlaan en Kievitlaan gereden, maar via Duikerlaan en Rivierweg.
Lijn 30 blijft tussen Capelle Centrum en Capelsebrug rijden via Slotplein, Valeriusrondeel en Schönberglaan, echter in een uurdienst met enkele extra spitsritten.
Ook gaat lijn 30 in Capelle-West en Kralingseveer de lusroute van lijn 34 rijden, die daar vervalt.
Het aantal ritten s avonds wordt beperkt, waarbij de laatste rit tussen circa 21.00 uur en 22.30 uur wordt gereden.

Buslijn 31: krijgt op 15 december ook een nieuwe route, waarbij lijn 31 voor een groot deel dezelfde route gaat volgen als de gewijzigde lijn 30.
Alleen het deel tussen Capelle Centrum en Capelsebrug verschilt met lijn 30.
Lijn 31 rijdt tussen Capelle Centrum en Capelsebrug via de Kanaalweg, Bermweg en metrostation Schenkel, waarbij na 09.30 uur ook het IJsselland Ziekenhuis wordt bediend.
Hiermee krijgt een groter deel van Capelle een rechtstreekse uurdienst met het IJssellandziekenhuis, dan wel met een aansluitende overstapverbinding van lijn 30 op lijn 31 bij Capelle Centrum vanuit omgeving Valeriusrondeel/Slotplein. Lijn 31 rijdt ook in Capelle-West en Kralingseveer de lusroute, afwisselend met lijn 30.
s Avonds en s zondags rijdt lijn 31 niet.

Buslijn 34 vervalt in Capelle-West en Kralingseveer en wordt daar overgenomen door de gewijzigde lijnen 30 en 31.

Een nieuwe buslijn 34 gaat rijden van Oostgaarde (grote lusroute door de wijk) via Capelle Centrum, Kanaalweg, Capelseweg en Alexandrium naar Station Rotterdam Alexander. Het intercitystation Alexander wordt hiermee vanuit het Capelse centrum en Oostgaarde beter bereikbaar.
Lijn 34 rijdt niet s avonds na circa 20.00 uur (op koopavond niet na circa 21.00 uur).

Lijnen 30, 31 en 34 worden door Connexxion geëxploiteerd in opdracht van RET.