Gemeente Sneek


Onderwijs Welzijn bezoekt Moedercentrum

COMMISSIE ONDERWIJS EN WELZIJN BEZOEKT MOEDERCENTRUM Een van de veranderingen die de invoering van het dualisme van de gemeentelijke politici vraagt, is een directer contact met de bevolking. Dat is gewenst om de taken van de gemeenteraad, die zich toespitsten op kader stellen en controleren, goed uit te voeren.
De commissie Onderwijs en Welzijn van de gemeente Sneek heeft daarom voor de komende maanden een aantal werkbezoeken afgesproken. Donderdag 24 oktober, van 17.30 - 19.00 uur waren de commissieleden uitgenodigd bij het Moedercentrum, gevestigd in het nieuwe buurthuis van Lemmerweg-Oost in de Goïngarijpstraat. Het was een warm welkom: bijna alle medewerkers waren aanwezig, de tafel stond gedekt met salade en stokbrood (en later soep). Ieder van de medewerkers vertelde iets over zichzelf en de reden om bij het Moedercentrum te werken en over het werk dat ze voor en in het Moedercentrum doen. Vrouwen van verschillende leeftijden, uit verschillende culturen afkomstig, meestal vrijwilliger, maar ieder met een stevige band met het Moedercentrum. Een vrouw verwoordde het kort en krachtig: "Ik ben er gekomen en nooit meer weggegaan."
Natuurlijk is er ook uitleg gegeven over de organisatie en de subsidie; het Moedercentrum wordt begeleid door een opbouwwerkster van Profiel. Maar er is vooral een beeld overgedragen van enthousiaste vrouwen, die voor en met elkaar aan iets goeds bezig zijn.

Doel van het Moedercentrum is een netwerk van moeders en vrouwen op te bouwen, waarbij de vrouwen zelf de bedenkers en initiatiefneemsters zijn. Vrouwen nemen deel aan tal van activiteiten, waardoor hun kracht en zelfvertrouwen toeneemt. Ze leren andere vrouwen kennen en tegelijkertijd andere werelden en culturen. Er wordt veel georganiseerd: een creatieve ochtend, een moeder-en-kindochtend, aerobics, naaien, computercursussen, jezelf leren presenteren, spreekuur over onderwijs en opvoeding, multiculturele feesten en allemaal op tijden waarop vrouwen ook kunnen komen: tijdens schooluren. Kinderopvang is ook geregeld. Wat blijkt nu: veel vrouwen die eerst alleen deelnemer aan een activiteit waren, komen nu zelf met ideeën en organiseren iets voor anderen. De activiteiten zijn vooral bedoeld voor de wijken Lemmerweg en Sperkhem, maar staan ook open voor vrouwen uit andere wijken. Ze zijn erg blij met hun nieuwe onderkomen, omdat er nu meer dingen georganiseerd kunnen worden, zelfs tegelijkertijd. Juist omdat de vrouwen hier hun netwerk opbouwen, nieuwe vrouwen binnen krijgen via mond-op-mondreclame, krijgt het Moedercentrum langzamerhand haar eigen plaats in de wijk. De commissieleden en de medewerksters van het Moedercentrum waren erg tevreden over het bezoek. De commissieleden wensen het Moedercentrum alvast veel succes met de viering van hun tienjarig bestaan.