Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

1 november 2002
Sander Balvers
023-5113051
146/2002
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer

Verslag van de hoorzitting van de gemeenteraad Haarlem voor organisaties en werknemers met ID- en WIW banen)

Op initiatief van de fractie van de Socialistische Partij Haarlem organiseerde de gemeenteraad op 23 oktober jl. een hoorzitting over de door het kabinet aangekondigde bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid (ID en WIW). De hoorzitting vond plaats om 19.30 uur in de raadszaal van het stadhuis aan de Grote Markt.

De hoorzitting werd voorgezeten door de plaatsvervangend voorzitter van de raad, de heer Moltmaker. Het thema luidde: "Het in beeld brengen van de gevolgen van de aangekondigde bezuinigingen".

De belangstellenden bestonden uit een groot aantal organisaties en werknemers met een ID-en/of WIW-baan. In totaal waren er tussen de 160 en 180 mensen in de zaal aanwezig. Enkele voorbeelden van organisaties: De Stadswachten, Stichting Haarlem Werkt en de Schalm. Omdat niet iedereen een plaats kon vinden in de raadzaal, hadden de bodes in de zaal naast de raadzaal een scherm en een geluidsinstallatie neergezet zodat alle mensen buiten de raadzaal ook alles konden volgen. Toen de geluidsinstallatie het begaf moest toch iedereen een plekje vinden in en rond de raadzaal. Door de drukte hebben zelfs enkele raadsleden hun zetel voor die avond afgestaan om de insprekers de gelegenheid te geven door de microfoon hun verhaal te vertellen. De strekking van alle boodschappen was dat het afschaffen van de ID en WIW-banen, voorheen genoemd Melkert-banen, zeer grote gevolgen voor de samenleving zou kunnen hebben. Het is zelfs zo dat enkele organisaties niet zullen blijven bestaan, zonder de gesubsidieerde banen. Het is nog onduidelijk wat het demissionaire kabinet zal gaan beslissen. Dit beslispunt stond donderdag 31 oktober nog niet op de lijst met onderwerpen die controversieel verklaard zullen worden. De Volkskrant meldde donderdagochtend dat de LPF de steun voor de motie van de PvdA heeft ingetrokken. De PvdA heeft voorgesteld om geen bezuinigingen voor 2003 in te voeren. De voorzitter vraagt de aanwezige raadsleden aan te geven wat zij aan de avond hebben overgehouden. Raadsleden van alle fracties geven aan dat de inbreng op deze avond, ook door hun soms heel persoonlijke karakter, grote indruk heeft gemaakt. De raadsleden zijn zich bewust van de grote verantwoordelijkheid die zij dragen om, afhankelijk van wat er in Den Haag gebeurd, in Haarlem de goede maatregelen te nemen. Omdat nog niet bekend is hoe het qua besluitvorming zal gaan in Den Haag, ook vanwege de demissionaire status van het kabinet, is het onvermijdelijk dat de onzekerheid voor ID- en WIW-werknemers nog enige tijd voortduurt. Enkele mensen met een ID-of WIW-baan hebben hun verhaal verteld en de meeste waren zeer aangrijpend.

Voor inlichtingen kunt u terecht bij de raadsgriffie de heer Sander Balvers, e-mail: ahbalvers@haarlem.nl