FENIT

Heeft u problemen met verzekeraars?

04-11-2002 Steeds meer branches en ondernemers melden problemen te hebben bij het afsluiten van een verzekering. Er zijn zelfs verzekeraars die ondernemers uitsluiten, schijnbaar onafhankelijk van het schadeverleden. MKB-Nederland wil dit uitzoeken en vraagt uw medewerking.

De NVA, de brancheorganisatie voor assurantietussenpersonen, beaamt dat het moeilijker wordt verzekeringen af te sluiten en dat sommige maatschappijen zich helemaal terugtrekken. Als oorzaken noemt de NVA de angst voor terroristische aanslagen zoals in de Verenigde Staten, maar ook wettelijke maatregelen rond milieu en arbo, met hogere aansprakelijkheid voor de ondernemer. Ook de dreigende claimcultuur wordt genoemd als reden.

Ook FENIT-leden lopen steeds vaker tegen deze problemen aan en met name de kleinere bedrijven hebben moeilijkheden om dekking te krijgen of te behouden. Voorbeelden van deze problemen zijn:
- verregaande beperkingen in de polis (uitsluitingen)
- verzwaring van de administratieve afhandeling (uitgebreide vragenformulieren)

- veel hogere premie c.q. eigen risico.

MKB-Nederland wil dit onderwerp verder uitzoeken. Zij inventariseert de klachten die bij de verschillende branches binnenkomen op dit gebied. Namens de IT-sector wil FENIT hier graag een rol in spelen. Graag horen wij van u of u ooit bent uitgesloten door een verzekeraar, met name voor het verzekeren van specifieke IT-risico's en aansprakelijkheidsverzekeringen. Ook wil FENIT weten of het schadeverleden van een ondernemer nog een rol speelt: worden inderdaad ook ondernemers zonder schadegeschiedenis uitgesloten? Als ondernemers uiteindelijk toch een nieuwe maatschappij hebben gevonden die ze wél wil aannemen, hoe zit het dan met de kosten? Zijn die aanzienlijk hoger (meer dan twintig procent) dan voorheen of niet? Tot slot verzamelt FENIT voorbeelden van onredelijke behandelingen.

Heeft uw organisatie problemen met verzekeraars? Stuur dan voor woensdag 20 november a.s. een e-mail met een omschrijving van uw probleem naar de Juridische Helpdesk van FENIT: jurhelp@fenit.nl

FENIT zorgt ervoor dat uw reactie wordt doorgestuurd naar MKB-Nederland.

copyright FENIT 2002

Ga terug