Gemeente Alphen aan den Rijn


Ondanks rapport VROM geen twijfel over veiligheid Avifauna

Vorige week heeft het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) het definitieve rapport over de Alphense Van der Valk vestiging uitgebracht. Dit naar aanleiding van het onderzoek veiligheid en gezondheid bij alle Van der Valk vestigingen in Nederland. In de rapportage wordt geconcludeerd dat er een aantal onveilige situaties is en dat de gemeente haar toezichthoudende en handhavende taken onvoldoende heeft uitgevoerd. De gemeente acht dit rapport deels achterhaald en deels onjuist. Ook de procedure die tot dit rapport heeft geleid, is niet voldoende zorgvuldig geweest. De gemeente heeft in maart 2002 tijdens een controle geen ernstige gebreken of publieksonveilige situaties aangetroffen. De rapportage van VROM geeft geen aanleiding op deze conclusie terug te komen. De gemeente acht het verschil van mening over de veiligheidssituatie in Avifauna niet bevredigend. Het college van b. en w. heeft daarom besloten de eigen onderzoeken aan een second opinion te onderwerpen.

Het VROM-rapport van 17 oktober 2002 geeft aan dat Avifauna voldoet aan de planologische voorschriften, de Wet Milieubeheer en toezicht en handhaving daarvan. Op het gebied van de bouwregelgeving heeft VROM een aantal opmerkingen. Deze opmerkingen zijn voor VROM echter niet zo zwaarwegend dat de gemeente opdracht is gegeven direct te handhaven. De inspectie van VROM is begin mei van dit jaar uitgevoerd, nadat eerder in maart van dit jaar door de gemeente zelf een controlebezoek was afgelegd. Bij deze controle van de gemeente, waar met name is gelet op veiligheidsaspecten, zijn geen ernstige gebreken of publieksonveilige situaties aangetroffen. Voor een aantal minder ernstige tekortkomingen hebben gemeente en Van der Valk een actieplan opgesteld.

De gemeente heeft VROM begin september per brief laten weten dat de door de gemeente geconstateerde tekortkomingen zijn verholpen. Het rapport van VROM was aanleiding om deze week nogmaals een grondige controle uit te voeren. Bij deze controle is geconstateerd dat een gedeelte van de staalconstructie in de kelder van het hotel onvoldoende is bekleed met brandwerend materiaal. Inmiddels heeft de gemeente aan Van der Valk opdracht gegeven dit binnen 14 dagen te herstellen. Van alle overige opmerkingen over de hoofddraagconstructies is vastgesteld dat deze onjuist of inmiddels verholpen zijn. Onjuist zijn ook de bevindingen over de aanwezigheid van brandslanghaspels en het ontbreken van automatische doormelding van de brandmeldinstallatie.

In de brief van begin september heeft de gemeente ook inhoudelijk gereageerd op het concept-rapport van VROM. Daarbij is aanvullende informatie gegeven over tal van zaken die volgens VROM niet, maar volgens de gemeente wel in orde waren zoals de gebruiksvergunningen. De gemeente betreurt het dat VROM deze informatie niet in het eindrapport heeft meegenomen en zelfs niet eens een mededeling wordt gedaan over het feit dat de gemeente op het concept heeft gereageerd.

De algemene conclusie in het rapport is dat de gemeente haar taak op het gebied van bouwregelgeving bij Avifauna onvoldoende uitgevoerd heeft. Dit staat haaks op het onderzoek dat VROM in 1999 heeft gedaan. In dat onderzoek is de conclusie getrokken dat de gemeente voor de uitvoering van bouwregelgeving een naar behoren functionerende organisatie heeft die ernaar streeft de procedure tot verlening van bouwvergunningen soepel te laten verlopen.

De wet- en regelgeving voor de horecabranche is buitengewoon gecompliceerd.

Bij de gemeente bestaat de indruk dat bij de inspectie van VROM is uitgegaan van het bouwbesluit voor nieuwbouw dat van toepassing is voor panden gebouwd na 1992. Omdat diverse gebouwen op het terrein van Avifauna van voor die tijd zijn, dient daarvoor het Bouwbesluit bestaande bouw te worden gehanteerd. Hierdoor kunnen ook verschillen zijn ontstaan in de conclusies van VROM en gemeente.

Op het moment van de inspectie door VROM hadden niet alle gebouwen van Avifauna een gebruiksvergunning. Dit komt omdat de gemeente een achterstand heeft in het verlenen van gebruiksvergunningen, waarover de gemeenteraad al in februari 2001 is geïnformeerd. Binnen de gemeente wordt een inhaalslag uitgevoerd waarbij de prioriteitsvolgorde wordt bepaald aan de hand van de landelijk gehanteerde volgordelijst van soorten gebouwen. Inmiddels is de achterstand voor de meest gevoelige gebouwen, zoals scholen en gebouwen voor kinderopvang, geheel weggewerkt en voor horeca-inrichtingen, waar ook Avifauna onder valt, zo goed als weggewerkt. Avifauna beschikt over alle vergunningen.

De second opinion, die door een onafhankelijk extern bureau zal worden uitgevoerd, moet aantonen of de gebruiksvergunningen die deze zomer voor Avifauna zijn afgegeven, op juiste gronden zijn afgegeven. Het zal daarmee impliciet een oordeel geven over de veiligheidssituatie bij Avifauna. Het ministerie van VROM is per fax hierover geïnformeerd.

Persbericht 60, 31 oktober 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 04 november 2002 laatste wijziging