Dienstenbond CNV

Resultaat arbeidsvoorwaarden Sperwer
04-11-2002

Onze leden bij Sperwer zijn de afgelopen maanden meermaals geïnformeerd over ons arbeidsvoorwaardenoverleg met Sperwer. Dat overleg was nodig omdat er in het verleden (soms grote) verschillen waren tussen de arbeidsvoorwaarden bij de verschillende groothandels. Naast de cao-tekst is er een handboek, waarin behalve cao-afspraken ook andere handige personeelsinformatie staat. Hieronder de belangrijkste punten uit het cao-overleg.

Loon
We hebben lang gesproken over het loon en het loongebouw. De bedoeling was dat er een helder loongebouw zou komen; omdat er veel verschillen waren, was het een hele klus om een loongebouw te maken waar iedereen in zou kunnen worden geplaatst. Toch is het gelukt. Wij hebben afgesproken dat iedereen in het nieuwe loongebouw geplaatst kan worden en daarom was het ook niet nodig om afspraken te maken over persoonlijke toeslagen, afbouwregelingen etc.
Het handboek is uitgebreider dan de cao omdat er veel meer functiegroepen in worden benoemd en een navenant aantal extra loonschalen (nl. in totaal 14). Ook zijn er meer tredes in de verschillende loonschalen opgenomen, zodat men al met al hoger uit kunt komen dan de schalen in de cao.
Wie het niet eens bent met de indeling in een functiegroep, kan daartegen bezwaar aantekenen; wij hebben afspraken gemaakt over een dergelijke bezwaarprocedure.

Sperwer wil een aantal tredes afhankelijk maken van de individuele beoordeling; over een dergelijk beoordelingssysteem zullen Sperwer, or en vakbonden in het komende jaar met elkaar overleggen.

Overwerk
Wij hebben lang gepraat over het overwerk. Daarbij ging het gesprek vooral ook over de verhouding tussen de functiegroepen 7 en 8, omdat de cao-regeling wel geldt voor functiegroep 7 en niet voor 8. Het kan immers niet zo zijn dat iemand als gevolg van promotie in een hogere functiegroep terecht komt en dan minder gaat verdienen! Wij hebben afgesproken dat voor werknemers in functiegroep 8 de cao-overwerkregeling voor de uren tussen 144-160 uur per periode niet zal gelden, maar dat zij de uren boven de 160 uur per periode wel als overwerk vergoed krijgen. Dit is beslist een verbetering ten opzichte van de cao.
Bij de invoering van het handboek per 1 januari 2003 zullen alle werknemers in de functiegroepen 1 tot en met 7 bij overwerk recht hebben op de overwerkbetaling van de cao, ook als zij in hun individuele arbeidsovereenkomst een hoger loon afgesproken hebben, maar dan zonder recht overwerk. Met dat hogere loon worden zij ingeschaald in de loonschalen zoals die in het handboek staan en als er dan wordt overgewerkt, ontvangen zij de normale overwerkvergoeding.

Overige arbeidsvoorwaarden
Wij hebben overlegd hoe we ervoor konden zorgen dat voor iedereen hetzelfde pakket aan arbeidsvoorwaarden zou gelden zonder dat dat werknemers geld zou kosten. Het blijft dus niet helemaal bij het oude
- de verschillen moeten er immers uit - maar het totale pakket is tenminste gelijk aan wat u had. Mocht het nu voor een individuele medewerker toch negatief uitpakken, dan hebben we afgesproken dat de vakbonden en de directie hierover overleggen om een oplossing te zoeken.

Centrale ondernemingsraad
Zoals ik al eerder schreef, zijn er een aantal arbeidsvoorwaarden die niet behoren tot het terrein van de vakbonden, maar tot die van de COR. Over die regelingen (die wel in het handboek gaan komen) wordt overlegd tussen de directie van Sperwer en de COR.

Servicekantoor De Bilt
Over deze groep medewerkers zal nog worden gesproken. Sperwer heeft ons meegedeeld dat het de bedoeling is om ook deze groep medewerkers onder de cao te laten vallen. Het overleg hierover vindt binnenkort plaats.

Pensioen
Sperwer heeft een eigen prépensioen- en ouderdomspensioenregeling. Zij zijn gedispenseerd van de bedrijfstakregelingen. Wij hebben onlangs het reglement gekregen en zullen checken of de regeling inderdaad nog minstens gelijkwaardig is aan dat wat in de sector is afgesproken.

Onderzoek lonen en loonsverhogingen
Wij hebben afgesproken dat voor 31 december 2002 onderzocht zal worden of in de afgelopen jaren de beloning en de overeengekomen cao-loonsverhogingen goed zijn toegepast. Er zijn regelmatig vragen over de juiste toepassing van de cao, ook in het verleden, en wij hopen dat met het onderzoek en de toegezegde correctie, dit punt uit de wereld zal worden geholpen.

Uw stem wordt gehoord
Leden van de CNV Dienstenbond mogen zich nu uitspreken over de gemaakte afspraken.
Wij zijn tevreden over de gemaakte afspraken. Sperwer is duidelijk met ons van mening dat het nodig is om op een professionele wijze met de werknemers en hun arbeidsvoorwaarden om te gaan. Ook is het merendeel van onze wensen tijdens het overleg gehonoreerd. Wij vragen onze leden dan ook om in te stemmen met het bereikte resultaat.

Stemmen kan vóór 11 november a.s.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Aletta Bulsink.