KWALITEITSCENTRUM EXAMINERING

KwaliteitsCentrum Examinering presenteert conceptstandaarden

Amersfoort: Vandaag zijn de conceptstandaarden van het KwaliteitsCentrum Examinering (KCE) in brochurevorm verschenen. Vanaf
1 augustus 2003 zal het KCE de definitieve set van standaarden gaan hanteren bij het beoordelen van de kwaliteit van het mbo-examen. Door het uitbrengen van de brochure worden de conceptstandaarden breed onder de aandacht van belanghebbenden uit zowel het onderwijsveld als het bedrijfsleven gebracht.

Alle betrokkenen krijgen de gelegenheid tot 1 februari 2003 per post of e-mail te reageren op de inhoud van de conceptstandaarden. Medio maart zal het bestuur van het KCE dan de definitieve standaarden aanbieden aan de minister van OCenW, die ze vervolgens vaststelt. Tussen 15 en 30 januari 2003 wordt een aantal regionale discussiebijeenkomsten georganiseerd waarbij de conceptstandaarden centraal staan.

Het KCE
De taakstelling van het KCE is het borgen en stimuleren van de kwaliteit van de examens in het middelbaar beroepsonderwijs zodanig dat de waarde van het MBO-diploma onomstreden is.

Zoals gezegd gaat het KCE zijn taak vanaf 1 augustus 2003 uitvoeren en komt daarmee ook een einde aan de bestaande externe legitimering door exameninstellingen. Op grond van de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) zal het KCE de enige zijn die belast is met het toezicht op de kwaliteit van de examens in het middelbaar beroepsonderwijs.

Ontstaansgeschiedenis
Het KCE is in maart 2002 opgericht met steun van de minister van OCenW door Bve-raad, Colo en Paepon. De oprichting is tot stand gekomen als reactie op de vele geluiden over een achterblijvende kwaliteit van het examen in het middelbaar beroepsonderwijs en op basis van de discussie over de waarde van het MBO diploma die daaruit volgde.