ERNST AND YOUNG

Nederlandse banken bezorgd over invoering nieuwe boekhoudregel

EMBARGO TOT 4 NOVEMBER 2002 15.00 uur

Onderzoek Ernst & Young

AMSTERDAM, 4 NOVEMBER 2002 De invoering van IFRS (International Financial Reporting Standards), de internationale regels voor het opstellen van jaarrekeningen, moet leiden tot betere vergelijkbaarheid van de jaarcijfers van banken en beter inzicht in de financiële positie en resultaten. Niet alle banken in Nederland zijn hiervan overtuigd, zo blijkt uit onderzoek van Ernst & Young onder 28 Nederlandse banken. Banken in Nederland maken zich vooral grote zorgen over mogelijke schommelingen in hun resultaten en de complexiteit en kosten van de invoering van deze nieuwe boekhoudregels.

Door een verordening van de Europese Unie zullen alle beursgenoteerde ondernemingen met ingang van 2005 verplicht worden hun geconsolideerde jaarrekening op te stellen in lijn met de International Financial Reporting Standards (IFRS). De Nederlandse regering en De Nederlandsche Bank hebben aangegeven tegelijkertijd ook alle banken aan dezelfde verplichting te onderwerpen.

Banken in Nederland dienen dus ook met ingang van het boekjaar 2005 hun jaarrekening op te stellen conform de regels van IFRS. Vanaf 2004 zal echter al op basis van de IFRS gerekend moeten worden om in 2005 vergelijkingen te kunnen maken. Dit betekent dat de financiële en administratieve systemen en processen van de banken eind 2003 geheel op IFRS moeten zijn voorbereid.

Volgens Hans Moison, director bij de praktijkgroep Banken, verwachten de banken dat de toepassing van IFRS zeer hoge eisen zal stellen aan de administratieve procedures en de geautomatiseerde systemen van de banken. (quote)De meeste banken zullen deze procedures en systemen moeten aanpassen en dat vergt een forse investering. Daarentegen bestaat er veel onduidelijkheid over recente voorstellen tot wijziging van de regels voor de verwerking van financiële instrumenten. Veel banken wachten de die ontwikkelingen af alvorens tot aanpassing van de procedures en systemen over te gaan.()

De nieuwe regels zijn volgens de onderzochte banken zeker van invloed op de cijfers zoals deze in de jaarrekening worden gepresenteerd. Ongeveer de helft van de banken in Nederland is van mening dat toepassing van IFRS van invloed is op de wijze waarop de risico s van de bank zullen worden beheerst en waarop het asset & liability management in de toekomst zal plaatsvinden. Bij de banken die zich daarover een mening hebben gevormd, blijken grote verschillen tussen de kleine en grote banken. Vier op de vijf kleine banken is van mening dat IFRS het risicobeheer en het asset & liability management beïnvloeden. Bij de grote banken is dat slechts met twee op de vijf banken het geval. (quote)Daar heerst kennelijk meer de overtuiging dat de primaire bedrijfsprocessen niet beïnvloed worden door de regels voor de verslaglegging(), aldus Moison.

Moison: (quote)in beginsel zou de toepassing van een bepaald stelsel van grondslagen voor de verslaggeving niet van invloed moeten zijn op de primaire bedrijfsvoering. Veel banken zijn niettemin van mening dat de (korte termijn) resultaten onder IFRS aan grote schommelingen onderhevig kunnen zijn. Door de risico s anders te beheersen, kunnen deze fluctuaties worden gemitigeerd.()

(quote)De eisen ten aanzien van documentatie en effectiviteit van afdekkingstransacties (hedges) zijn onder IFRS een stuk strenger(), stelt Moison verder. (quote)De meeste transacties die thans volgens de geldende regels als hedge worden aangemerkt, kwalificeren onder IFRS niet als hedge. Het gevolg zou zijn dat de hedge-transacties als handelspositie tegen fair value dienen te worden gewaardeerd. Het vraagt een grote administratieve inspanning om deze transacties onder IFRS ook als hedge te kunnen verwerken. De banken staan voor de keuze om te investeren in administratieve procedures om hedge accounting onder IFRS mogelijk te maken of hiervan af te zien, hetgeen leidt tot grotere fluctuaties van perioderesultaten.()

Betere vergelijkbaarheid wordt dikwijls genoemd als voordeel van brede toepassing van IFRS. Dit laat onverlet dat bepaalde standaarden binnen IFRS keuzemogelijkheden kennen. Uniformiteit op alle aspecten is dus geen automatisch gevolg van brede toepassing van IFRS. Niettemin verwacht zo n tweederde van de banken betere vergelijkbaarheid binnen de Europese Unie van de resultaten bij toepassing van IFRS ten opzichte van de toepassing van de huidige, weinig uniforme, standaarden.

Ruim 60 procent van de banken is van mening dat bij toepassing van IFRS het inzicht in de financiële positie en de resultaten wordt verbeterd. Bijna 30 procent van de banken heeft een tegenovergestelde mening.

Terwijl de kleine banken verdeeld zijn in hun mening, nemen de grote banken in het onderzoek duidelijk stelling tegen full fair value accounting. (quote)Dit verschil kan te maken hebben met de andere eigendomsstructuren van de grote banken en de afhankelijkheid van de kapitaalmarkt. Grote banken sturen meer op aandeelhouderswaarde en zijn voor hun financiering meer afhankelijk van de kapitaalmarkt. Een zeer volatiel resultaat wordt doorgaans niet gewaardeerd door de belegger en kan de toegang tot de kapitaalmarkt als financieringsbron bemoeilijken(), aldus Moison.

Noot aan de redactie
Een nadere toelichting op dit persbericht wordt gegeven op maandag 4 november 2002 van 14.00 uur tot 15.30 uur bij Ernst & Young / pand Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen, Drentestraat 21, Amsterdam

Op woensdag 6 november 2002 organiseert Ernst & Young praktijkgroep Banken zijn jaarlijkse cliëntenevenement EYe on Banking. Op deze bijeenkomst zal een aantal sprekers aandacht besteden aan onder meer de ontwikkelingen rond IFRS voor banken:

Drs. ing. C. Maas, lid van de Raad van Bestuur van ING Groep

Prof. dr A. Schilder RA, directeur van De Nederlandsche Bank en voorzitter van de Basel Committee s Accounting Task Force

T.E. Jones, vice-voorzitter van de International Accounting Standards Board

Prof. dr L.G. van der Tas RA, partner van Ernst & Young Accountants, lid van de International Financial Reporting Interpretations Committee van de IASB

Voor meer informatie

Toby Ellson, woordvoerder Ernst & Young
T: (0)6 290 847 62 of (0)10 406 53 64


04 nov 02 15:00