Provincie Zuid-Holland

Persbericht

4-11-2002
Landschapsprijs 2002 gaat naar waterschap De Groote Waard en Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden

Op vrijdag 1 november reikte gedeputeerde Marnix Norder de Landschapsprijs Zuid-Holland 2002 uit. Het thema van deze tweejaarlijkse prijs van de provincie Zuid-Holland was dit keer natuurcompensatie. Uit de 26 inzendingen bleken uiteindelijk het waterschap de Groote Waard en het Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden (ZHEW) de winnaars met het plan Argusvlinder. Dit plan gaat over natuurontwikkeling langs kreken in de Hoekse Waard. De prijswinnaars ontvingen een cheque van
¤ 5.000 en een tekening van een nog te realiseren luxe entree in het gebied zelf.

De Landschapspenning 2002 ging naar De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Ade (VAN). De vereniging zoekt actief naar manieren om met compensatiegelden in het gebied de natuur te verbeteren. ''Door de komst van de HSL en de verbreding van de A4 gaat natuur verloren, verbetering van de resterende natuur moet een positief effect opleveren voor het gebied en o.a. de weidevogels", aldus VAN-voorzitter K. van der Heden. De vereniging ontving een cheque t.w.v.
¤ 1.250.

De jury o.l.v. Jaap Wolf (waarnemend burgemeester van Bleiswijk) toonde zich tevreden met de inzendingen en de uiteindelijke winnaars. "Het was niet gemakkelijk voor de jury om een uiteindelijke prijswinnaar te kiezen. Dit jaar was het een moeilijk thema. Het doet de jury deugd te zien dat organisaties en particulieren zich inzetten voor de kwaliteit van het Zuid-Hollandse landschap".