Rijksvoorlichtingsdienst

Afbeelding: vuurwapen 4 nov 2002
HARDERE AANPAK VAN ILLEGALE VUURWAPENHANDEL

Het vuurwapengebruik is tussen 1998-2000 gelijk gebleven. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie. Voor minister Donner is het onderzoek reden om de vuurwapenhandel strenger aan te pakken.

Uit het onderzoek Vuurwapens gezocht blijkt dat met name in de regios Amsterdam, Rotterdam en in toenemende mate in Brabant vuurwapens worden gebruikt. In de regio Amsterdam-Amstelland is er sprake van 74 vuurwapenincidenten per 100.000 inwoners. Ook Rotterdam-Rijnmond (42) en Brabant Noord (40) scoren boven het gemiddelde aantal incidenten per 100.000 inwoners over heel Nederland (30). Verder blijkt uit het onderzoek dat allochtonen onevenredig vaak bij vuurwapencriminaliteit zijn betrokken en schatten de onderzoekers dat er in Nederland tussen de 85.000 en 125.000 illegale vuurwapens in omloop zijn. Het rapport is naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Donner (Justitie) ziet in het onderzoek aanleiding om de handel in illegale vuurwapens harder aan te pakken. De politiekorpsen moeten het vuurwapendatasysteem zorgvuldiger bijhouden en het kernteam Noordoost Nederland krijgt de opdracht om gericht onderzoek te doen naar illegale wapenhandel. Ook wil de minister in Europees verband afspraken maken over uniforme regels voor de verkoop van wapens en over een betere Europese samenwerking in de bestrijding van de wapenhandel.

Uit een tweede onderzoek blijkt dat het bezit van illegale vuurwapens onder criminelen vrij gangbaar is. Het rapport de vuurwapengedetineerde aan het woord is deels gebaseerd op gesprekken met gedetineerden die vastzitten voor een misdrijf, waarbij een vuurwapen is gebruikt. Volgens de ondervaagden is het schieten met een wapen een laatste redmiddel. Zij gaan ervan uit dat dreigen met het wapen voldoende is. Kleine criminelen grijpen snel naar hun wapen, maar schieten dan niet vaak. Als een grote crimineel echter naar zijn wapen grijpt, is de kans ook groot dat ze ermee schieten. Ook dit rapport is naar de Kamer gestuurd.

Bron:
Persberichten Justitie

Meer informatie:

- Brief aan de Tweede Kamer (pdf)

- Rapport Vuurwapens gezocht (pdf)

- Rapport De vuurwapengedetineerde aan het woord (pdf) + bijlagen (pdf)

- Vuurwapencriminaliteit op basis van het vuurwapendatasysteem in 2001 (pdf)