Provincie Overijssel

Huiselijk geweld in plattelandsgemeenten onderzocht

Gedeputeerde Herma Nap-Borger nam vandaag in het provinciehuis in Zwolle het rapport 'Als het naar buiten komt, is het vaak te laat' in ontvangst. Het onderzoek naar relationeel geweld tegen vrouwen in de drie plattelandsgemeenten Haaksbergen, Hof van Twente en Losser werd uitgevoerd door Equivalent in opdracht van de provincie Overijssel.

Aanleiding voor het onderzoek was het feit dat de meeste voorzieningen voor hulpverlening en opvang voor vrouwen voornamelijk in de grote steden te vinden zijn. Huiselijk geweld wordt niet geassocieerd met het platteland. Voorgaande onderzoeken die in het kader van huiselijk geweld zijn gedaan, waren dan ook vooral gericht op grote steden. Het rapport dat vandaag is gepresenteerd is daarom uitgevoerd in drie plattelandsgemeenten.

In het rapport staat onder meer te lezen dat in het eerste kwartaal van 2002 49 situaties van huiselijk geweld in de gemeenten Haaksbergen, Hof van Twente en Losser bij de politie zijn gemeld. In 46 van de gemelde gevallen waren vrouwen slachtoffer van huiselijk geweld. Bij 18 procent van de meldingen was er ook sprake van geweld tegen kinderen.

Onder huiselijk geweld worden drie verschillende vormen van geweld verstaan: geestelijk, lichamelijk en seksueel geweld. Uit het onderzoek komt naar voren dat bij 91 procent van de gemelde gevallen sprake is van geestelijk geweld. Van de meldingen had 41 procent (ook) betrekking op lichamelijk geweld. In 10 procent van de aangiften is (ook) sprake van seksueel geweld.

In landelijk onderzoek is geconstateerd dat relationeel geweld niet zo snel met buitenstaanders wordt besproken. Ook in de drie onderzochte Twentse gemeenten speelt dit zeer sterk. Het geweld kan heel lang doorgaan zonder dat iemand dat merkt. Daarnaast is de stap om aangifte te doen of hulp te zoeken erg groot. Iedereen kent elkaar en mensen willen elkaar niet met hun problemen lastig vallen.

Gedeputeerde Herma Nap maakte vandaag bekend dat de provincie gemeenten wil stimuleren alle vormen van geweld in de privésfeer tegen te gaan. Hiervoor is de provinciale impuls in het leven geroepen. Drie gemeenten die voor 1 maart 2003 starten met het ontwikkelen van beleid gericht op het tegengaan van geweld in de privé-sfeer, krijgen een stimuleringsbijdrage in de vorm van 50 uur ondersteuning door Equivalent.

De provinciale impuls is niet het enige project dat het geweld moet terug dringen. Ook de afgelopen periode zijn er tal van initiatieven ontwikkeld. Op dit moment loopt het project Let op de kleintjes, dat zich richt op kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld. Volgend jaar gaat het project Geweld in de privé-sfeer en allochtone gezinnen van start. Verder is er een project geweest om ouderenmishandeling tegen te gaan.

In de drie gemeenten die betrokken zijn bij het onderzoek loopt op het moment het project Geweld tegen vrouwen, een aanpak voor het platteland dat wordt uitgevoerd door Equivalent in samenwerking met Vrouwenopvang Overijssel.

Bron: Saskia Schonewille, 038 425 1920


© 04-11-2002 Provincie Overijssel