Vlaamse overheid

Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Cultuur, Jeugd en Ambtenarenzaken Paul Van Grembergen (SPIRIT), bevoegd monumenten en landschappen, startte deze week de beschermingsprocedure voor maar liefst 80 monumenten en 2 stadsgezichten op het grondgebied van de Stad Dendermonde en haar fusiegemeenten.

Dit opvallende initiatief kadert in het beleid van minister Van Grembergen waarbij op systematische wijze het waardevol bouwkundig erfgoed in Vlaanderen wordt beschermd en dit op basis van uitgebreide inventarislijsten van de onderzochte gebieden.

In Dendermonde werden door de administratie van Monumenten en Landschappen een 750-tal gebouwen met een bouwhistorische relevantie genoteerd in de inventarislijsten. Voor de meest waardevolle wordt thans de beschermingsprocedure opgestart.

Het beschermingsvoorstel voor de fusiegemeente Dendermonde kan worden onderverdeeld in de volgende thema's :


- Militaire architectuur : Het militaire verleden van de stad Dendermonde heeft een grote impact gehad op de architectuur, type van bebouwing en de opbouw van de stad en haar omgeving. Zo wordt bijvoorbeeld in Sint-Gillis-Bij-Dendermonde de voormalige 'Batterij 2' met kazemat, omgrachting, aarden wal, sergeantenwoning en poortgebouw beschermd.

- Wederopbouwarchitectuur : De wederopbouwarchitectuur is indirect gevolg van de positie die Dendermonde als 'vestingstad' bekleedde. Omwille van haar militaire functie als vooruitgeschoven post in de verdediging van Antwerpen werd de stad tijdens WOI bijna volledig vernield. Een algemene wederopbouw volgde vanaf de jaren 1920. Worden onder meer beschermd: De Sint-Pieters- en Paulusabdij van de Benedictijnen aan de Vlasmarkt en de huizenrij met het plein in de Koningin Astridlaan.

- Religieuze architectuur : De fusiegemeente herbergt ook zeer waardevolle religieuze architectuur. De (architectuur)historische, volkskundige of sociaal-culturele waarde op Vlaams niveau weerspiegelt zich in kerken, kapellen, kerkhoven en een memoriekruis uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Daarom wordt bijvoorbeeld de Sint- Margrietkerk te Grembergen beschermd.

- Funerair erfgoed : Historisch belangrijke kerkhoven en begraafplaatsen, kwalitatieve funeraire architectuur en praalgraven, evenals graftekens en grafkruisen met cultuurhistorische en/of artistieke waarde zijn in dit thema vervat. Daarom worden de delen van de begraafplaats aan de Kerkhofweg opgenomen in deze beschermingsgolf.

- Pastorieën : Ook een aantal pastorieën worden als te beschermen monument voorgesteld. Dit kadert in een veel ruimer project waarbij de behouden pastorieën in de provincie Oost-Vlaanderen systematisch op hun monumentwaarde worden bekeken. Voorbeeld van dit patrimonium: de pastorie van de Sint-Ursmarusparochie te Baasrode.
- Landelijke architectuur : Op het vlak van de hoevebouw konden te Dendermonde slechts weinig bouwhistorisch representatieve exemplaren worden opgelijst. In vergelijking met andere regio's vormt Dendermonde immers een zeer verstedelijkt gebied. Zo zal een hoeve met erf, vijver, boomgaard, ommuring en toegangshek en de resten van de Opstaldries om die reden worden beschermd (Opstalplein 22, Schoonaarde).

- 19de en 20ste eeuwse burgerlijke architectuur : De omvang van dit erfgoed laat toe een gemotiveerde selectie te maken en enkel de meest representatieve, beeldbepalende en gaafste voorbeelden voor te stellen. Het domein 'Hof ter Geesten' in de Dokter Haekstraat te Grembergen en de Gevangenis in de Sint-Jacobstraat zijn typische voorbeelden van.

- Industrieel erfgoed : Dit patrimonium situeert zich voornamelijk te Baasrode. Voorbeeld van te beschermen patrimonium: De voormalige villa van Theodoor Vermeylen; de grote fabriekshal met rolbrug en aansluitende straatgevel van de voormalige 'Ateliers de construction de Baesrode'.

Voor de volledige lijst:
Afdeling Monumenten en Landschappen
Gebroeders Van Eyckstraat 2-4-6
9000 Gent
09/265 46 18

Info: Koen.Jongbloet@vlaanderen.be , woordvoerder (02/553 23 11)
---