Partij van de Arbeid

Den Haag, 4 november 2002

Vragen van het lid Kalsbeek (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Is het u bekend, dat rekeningen voor de eigen bijdrage in de thuiszorg soms pas maanden of zelfs twee jaar na het verstrekken van de zorg, aan de cliënten worden toegezonden? (1)
2. Bent u het met mij eens dat dit, gezien het feit dat de maximum-eigen bijdrage 124,60 euro per week bedraagt, voor financiële problemen kan zorgen bij de betrokken cliënten?
3. Wat is de oorzaak van de (grote) vertraging bij het innen van de eigen bijdrage?
4. Wat is de stand van zaken met betrekking tot de "oplossingsgerichte afspraken om een einde te maken aan de huidige problematiek rondom de inning van de eigen bijdrage", waarvan uw ambtsvoorganger in januari van dit jaar melding maakte? (2)
5. Hoe hebben de achterstanden bij het innen van de eigen bijdrage zich sinds januari van dit jaar ontwikkeld?
6. Bent u bereid verdere maatregelen te treffen, teneinde deze achterstanden ongedaan te maken en wilt u de Kamer hierover informeren?
(1) Klachten bij het meldpunt Vastgelopen in de zorg van de Consumentenbond, blijkend uit een eerste inventarisatie van de klachten. Zie ook: www.consumentenbond.nl. (2) Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport d.d. 10 januari 2002.