KPN NV

Datum
KPN verkoopt belang
in Oekraïense mobiele operator UMC5 november 2002
Nummer
070p

Den Haag 5 november 2002 - Vandaag hebben KPN en de Russische mobiele operator MobileTeleSystems (MTS) een bindende overeenkomst getekend met betrekking tot de verkoop van het 16,3%-belang van KPN in Ukrainian Mobile Communications (UMC), de toonaangevende mobiele operator in Oekraïne. Met de verkoop van het belang is een bedrag gemoeid van USD55miljoen in contanten. Als onderdeel van de overeenkomst heeft MTS tevens de aflossing van KPN's uitstaande aandeelhouderslening ten bedrage van ca. USD 18,6 miljoen toegezegd. De transactie is onder voorbehoud van de goedkeuring van de aandeelhouders van MTS en de Oekraïense mededingingsautoriteit. KPN verwacht dat deze transactie in het eerste kwartaal van 2003 in de boeken kan worden verwerkt.

De verkoop van het belang van KPN maakt deel uit van een herstructurering van de belangenverdeling binnen UMC, waarbij ook TDC Mobile International, Deutsche Telekom en UkrTelecom zijn betrokken.

UMC is in 1992 opgericht door KPN, TDC Mobile (16,3%), Deutsche Telekom (16,3%) en UkrTelecom (51%). Aan het einde van het derde kwartaal van 2002 rapporteerde UMC een omzet van USD211,4miljoen, een EBITDA van USD 109,9 miljoen en een winst van USD 44,5 miljoen. UMC heeft momenteel 1,5 miljoen abonnees.


Noot voor de redactie (

KPN NV