Landelijke oudervereniging De Knoop

Landelijke bijeenkomst hechtingsstoornissen (socio-groepswoningen)

De algemene landelijke vereniging De Knoop organiseert in nauwe samenwerking met het Deltion College op 5 november een landelijke themabijeenkomst over hechtingsstoornissen. Deze avond is bedoeld voor ouders, verzorgers, hulpverleners, leerkrachten en belangstellenden. De avond wordt gehouden in het gebouw van de unit Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn van het Deltion College aan de Nijverheidstraat 1, te Zwolle. De avond begint om 19.30 uur en de zaal gaat open om 19.00 uur.

De lezing heeft als titel: De socio-Groepsopvoeding, een residentiële methode t.b.v. hechtingsgestoorde jongens vanaf+/- 11 jaar.

De lezing wordt gegeven door: de heer A. Jonker, algemeen directeur van de Rijksinrichtingen voor Jongens Den Engh te Den Dolder en Ossendrecht.

De heer A. Jonker is sedert 1970 werkzaam op het terrein van de justitiële jeugdbescherming. Hij heeft diverse managements-, inhoudelijke- en beleidsfuncties bekleed in jeugdinrichtingen, gezinsvoogdij-instellingen en op het Departement.

Tevens verricht hij promotieonderzoek naar de effecten van de socio-groepsopvoeding op de aan de zorgen van Den Engh toevertrouwde jongeren

Het Deltion College is een Regionaal Opleidings Centrum (ROC) dat actief is op bijna alle werkvelden. Het College verzorgt beroepsondeerwijs op middelbaar niveau en educatie.

De unit Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn van het Deltion College leidt onder andere deelnemers op voor functie bij de kinderopvang, gehandicaptenzorg en het basisonderwijs.

De algemene landelijke vereniging de Knoop wil steun bieden aan ouders/verzorgers van kinderen en (jong-)volwassene met hechtingsstoornissen/GBS en doet dit door middel van informatie, thema-avonden en onderling contact. Daarnaast wil zij bekendheid geven aan deze problematiek bij de hulpverlening, de media en de politiek.

Belangrijk doel is uiteraard om erkenning van hechtingsstoornissen /GBS te bewerkstelligen bij medisch specialisten, de geestelijke gezondheidszorg en de wetenschap..

Entrée voor de leden van de Knoop gratis op vertoon van hun lidmaatschap, belangstellenden betalen ¬ 5,00.

Opave tot 2 november per telefoon, fax en/of per e-mail aanmelden. (meld u wel aan want vol is vol)

Tel: (0546)579926 Fax:(0546)579925 of per E-mail: info@deknoop.org Website: www.deknoop.org

Onderwerp: Persbericht Landelijke thema-avond

Aan de redactie,

Bijgaand zenden wij u een persbericht over de landelijke thema-avond die wij op 5 november a.s. houden in het Deltion College, Nijverheidstraat 1, te Zwolle.

Er blijkt een grote informatie-, diagnostiek-, hulpverlenings- en behandelingsverlegenheid te bestaan in Nederland, terwijl er maar een handjevol specialisten daadwerkelijk antwoord heeft op deze zeer complexe problematiek.

Het is in dit verband een teken aan de wand dat van de minimaal 20 telefoontjes per week met dringende hulpvragen van of voor vaak danig ontwrichte gezinnen (verspreid over geheel Nederland) wij in onze bestaansrecht maar een klein aantal het advies hebben kunnen geven om contact op te nemen met een van de adviseurs van onze vereniging en die hadden dan het geluk dicht bij deze specialisten te wonen. Vrijwel alle betrokken ouders hadden al langer (één of meer) hulpverleningscontact(-en).

Ouders van kinderen boven plm. 10 jaar kloppen vaak tevergeefs op de hulpverleningsdeur: de ontvankelijkheid voor beïnvloeding door volwassenen, bij deze kinderen is veelal erg gering, meestal afwezig.

De overlevingsmechanismen zitten al muurvast.

Ook willen wij wijzen op de belangstelling van niet alleen ouders, maar juist ook van beroepsmatige kant: instellingen als RIAGG, Jeugdzorg, Onderwijs, MKD, RvK, Adoptiewereld, Residentiele instellingen.

De nood is dus hoog, terwijl de verwachting is dat de hulpvraag de komende tijd alleen maar zal toenemen.

Je kunt zeggen dat zowel de gezinnen als de kinderen, nu nog levenslang hebben.

En last but not least: juist vroegtijdige ontdekking en behandeling, evenals preventie, zullen grote aandacht moeten krijgen.

De algemene landelijke vereniging de Knoop , is samen met de adviseurs bezig een strategie te ontwikkelen om het grote gebrek aan adequate hulp voor kind, ouders en volwassenen te verbeteren.

Onderdeel van dit traject is de nu aangekondigde landelijke thema-avond te Zwolle.

Om te kunnen weten, wat deze problematiek allemaal voor consequenties heeft voor kind, ouders en volwassenen, maar evengoed voor hulpverleners, instellingen, onderwijs en beleidsmakers, doen wij een beroep op de pers, hier diepgaander aandacht aan te willen besteden.

Daarom vragen wij u vriendelijke aandacht te besteden aan dit persbericht en het te plaatsen in uw dag, week of maandblad, tevens willen wij u uitnodigen om contact met ons op te nemen voor bijvoorbeeld een interview, voorafgaand aan de avond van 5 november, of misschien mogelijk gevolgd door verslaglegging van deze avond zelf.

Namens het bestuur,
Met vriendelijke groeten,

Secretariaat "De Knoop"
Kafmolen 1
7641 KE Wierden.
tel. 0546-579926
www.deknoop.org
www.hechtingsstoornis.com