CDA

Maximaal 132 miljoen euro schade door MPA-hormoonschandaal

In antwoord op schriftelijke vragen van CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten schrijft de Europese Commissie dat Nederland het ergst is getroffen door het MPA hormoonschandaal. De totale schade bedraagt tussen de 107 en 132 miljoen euro. Voor deze schade bestaat geen Europese compensatieregeling.

Naast deze cijfers geeft Europees Commissaris Byrne in zijn antwoord ook een gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen. Het blijkt dat fout op fout is gestapeld.

Uit de reconstructie blijkt dat het Ierse afval (met MPA hormoon) foutief was opgenomen op de "groene lijst van afvalstoffen", zodat geen controleprocedures werden uitgevoerd. Als het systeem goed had gewerkt, was het afval op een zogenaamde "oranje lijst" gekomen. Voor stoffen die op die lijst staan, geldt een strenge controleprocedure. Vervolgens had het Belgische bedrijf Bioland geen vergunning om farmaceutisch afval te verwerken. Het uit Ierland afkomstige farmaceutische afval had dus niet verwerkt mogen worden. Tot slot blijkt dat het -vrijwillige- kwaliteitsprogramma van de Nederlandse diervoedselsector niet goed werkt. Bedrijven die aan dit Good Manufacturing Practice-programma deelnemen mogen uitsluitend grondstoffen aankopen bij leveranciers die door het kwaliteitsprogramma zijn erkend. Achteraf blijkt dat twee ondernemingen grondstoffen bij Bioland hebben gekocht. Bioland is nooit erkend door het GMP-programma. Ondertussen is de GMP-erkenning van beide ondernemingen ingetrokken.

Ria Oomen-Ruijten (consumentenbeleid en volksgezondheid) en Albert Jan Maat (landbouw) vinden de antwoorden schokkend: "Het zijn met name de lidstaten die in gebreke zijn gebleven, want de lidstaten zijn verantwoordelijk voor de naleving van de Europese verordeningen. Fout is op fout gestapeld. Het farmaceutisch afval had nooit op een verkeerde lijst mogen komen. Dit is de fout van Ierland. Verder had België moeten voorkomen dat Bioland farmaceutisch afval verwerkt. Tot slot werkte ook de zelfregulering in Nederland onvoldoende. Door het GMP-programma erkende bedrijven lapten de eigen regels aan de laars."

Voor wat de vergoeding van de schade betreft, vindt Oomen-Ruijten dat de Ierse overheid verantwoordlijk is: Het is in Ierland begonnen. In Ierland is het afval op een foute lijst opgenomen en daardoor kon het zonder problemen in België worden verwerkt."

Commissaris Byrne berekent dat de landbouwers 43 miljoen euro hebben verloren als gevolg van de vernietiging van dieren en het inkomensverlies; de diervoedselsector heeft een strop van 33 miljoen euro als gevolg van vernietiging en uit de handel nemen van veevoeder; de slachthuizen hebben een inkomstenderving van 25 tot 50 miljoen euro als gevolg van de tijdelijke terugval van de productie en door de uitvoerbeperkingen. De Nederlandse regering heeft 6 miljoen euro extra moeten uitgeven hoofdzakelijk door meer tests en toezicht. -

Meer informatie.

Ria Oomen-Ruijten. tel. + 32 475 275838

Albert Jan Maat. tel. + 31 6 54271314

Eduard Slootweg, persvoorlichter. tel. + 32 475 721 280