Katholieke Universiteit Nijmegen

Kristalgroeiprijs 2002 voor Nijmeegs onderzoek
Etsproces silicium op atomaire schaal in kaart gebracht De Kristalgroeiprijs 2002 is toegekend aan de Nijmeegse onderzoeker dr. Erik van Veenendaal. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek aan het nat chemisch etsen van silicium. Dit proces wordt onder meer toegepast om microsensoren te ontwikkelen. Van Veenendaal beschrijft het etsproces op de meest fundamentele schaal, die van atomen. Dankzij zijn onderzoek is de oorzaak van ongewenste kristalvormen opgehelderd. De prijs wordt vandaag, vrijdag 8 november 2002, uitgereikt in Geleen door de Nederlandse Vereniging voor Kristalgroei (NVKG).

Erik van Veenendaal (Giesbeek, 1973) krijgt de prijs voor zijn onderzoek aan de groei en het etsen van silicium. In zijn onderzoek beschrijft hij op atomair niveau de processen die optreden tijdens het etsen. Dat doet hij met computersimulaties als ook theoretische modellen. Alleen door het etsproces op atomaire schaal te begrijpen, kan de nauwkeurigheid worden vergroot. De resultaten zijn verwerkt in een computerprogramma dat het etsproces kan voorspellen.

Belang voor micromechanica
Het nat chemisch etsen van silicium wordt van steeds groter belang in de micromechanica. Nat chemisch etsen van silicium houdt in het etsen in een oplosmiddel. Hierdoor kunnen bijzonder nauwkeurige vormen worden gemaakt, zoals verfijnde mechanische onderdelen. Deze micromechanica heeft toepassingen in de telecommunicatie (aansluitpunten voor glasvezels), sensoren (bijvoorbeeld om airbags in een auto op te blazen bij een botsing) en wordt in de toekomst wellicht ook gebruikt voor de dosering van medicijnen.

Piramide-structuur
Een van de problemen bij het etsproces is het ontstaan van ongewenste structuren, waardoor de vereiste nauwkeurigheid (ca. 0.01 mm) niet kan worden bereikt. Een voorbeeld van zo'n ongewenste structuur is een piramide-structuur (zie foto). Dankzij het werk van Erik van Veenendaal is de oorzaak van deze piramides duidelijk geworden, wat bijdraagt aan het voorkomen ervan.

Vaste Stof Chemie
Het onderzoek is uitgevoerd op de afdeling Vaste Stof Chemie van prof. E. Vlieg en dr. W.J.P. van Enckevort van de Katholieke Universiteit Nijmegen, in samenwerking met de afdeling Micromechanische Transductietechniek van prof. M. Elwenspoek van de Universiteit Twente. Het vond plaats in het kader van een project van de Technologiestichting STW.
Vorig jaar promoveerde Erik van Veenendaal cum laude op dit onderzoek. Daarvoor studeerde hij scheikunde en wiskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, studies die hij beide cum laude afrondde. Momenteel is Van Veenendaal werkzaam bij het Philips Natuurkundig Laboratorium te Eindhoven.

Krisralgroeiprijs
De Kristalgroeiprijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse Vereniging voor Kristalgroei (NVKG) aan een jonge onderzoeker die grote originaliteit en kwaliteit heeft getoond op het terrein van kristalgroei. Aan de prijs is een oorkonde en een vrij te besteden bedrag van 1000 euro verbonden.
8-11-2002