STICHTING KORRELATIE

Resultaten Korrelatie-onderzoek chronisch zieken

Uit onderzoek van de Stichting Korrelatie, ZonMw en het Academisch Medisch Centrum (AMC) blijkt dat chronisch zieken en gehandicapten zich moeilijk staande kunnen houden in de maatschappij. Zij ondervinden de meeste problemen op het gebied van arbeid en mobiliteit. Daarnaast blijkt ook het onderhouden van sociale contacten veel obstakels op te leveren. Aan het onderzoek deden meer dan 1100 mensen mee. In totaal meldden zij 3876 knelpunten. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan niet te kunnen functioneren zoals men dat wil.

De signalen uit het onderzoek hadden betrekking op een breed samengestelde groep, in leeftijd variërend van 2 tot 94 jaar. Onder de deelnemers bevonden zich mensen met reumatische ziekten, longaandoeningen, kanker, diabetes en handicaps. Maar ook mensen met psychische aandoeningen (zoals depressie en angststoornissen, neurologische aandoeningen (zoals Multiple Sclerose en de ziekte van Parkinson) en ouders van chronisch zieke en gehandicapte kinderen. Bijna 80% van de deelnemers was vrouw.

Arbeid en mobiliteit
In het onderzoek kwamen 3876 knelpunten naar voren. Hoewel de meeste daarvan betrekking hebben op de gezondheidszorg, blijken chronisch zieken en gehandicapten veel meer last te ondervinden van knelpunten op het gebied van arbeid en mobiliteit. Meer dan de helft ervaart de problemen met werk, vervoer en bereikbaarheid als ernstig. Met name voor mensen onder de 40 jaar vormt arbeid een belangrijk knelpunt, terwijl mensen boven de 40 vooral problemen hebben met vervoer en bereikbaarheid. Dat heeft tevens als gevolg dat ook het onderhouden van sociale contacten obstakels oplevert. Verder ondervinden chronisch zieken en gehandicapten belemmeringen op het gebied van opleiding en (vrije) tijdsbesteding.

Verbeteringen
In het onderzoek werden ook suggesties gevraagd ter verlichting van de problemen. Om werk te krijgen en behouden wordt onder andere gepleit voor doeltreffende werkaanpassingen, verruiming van parttime arbeidsplekken, flexibele werktijden en meer begrip van werkgevers. De mobiliteit en het onderhouden van sociale contacten kunnen worden bevorderd door bijvoorbeeld betere vervoersvoorzieningen, financiële vergoedingen, een betere toegankelijkheid van openbare gebouwen en het organiseren van ontmoetingsplaatsen voor lotgenoten. Verder storen chronisch zieken en gehandicapten zich aan de bureaucratie. Zij pleiten voor meer keuzevrijheid en flexibiliteit in regels. De huidige regelgeving geeft hen het gevoel nog steeds afhankelijk te zijn.

Publiek debat
De resultaten worden toegelicht op het openingscongres van de Week van de Chronisch Zieken op 9 november in het Kurhaus te Scheveningen als opmaat voor het publiek debat over de maatschappelijke participatie van chronisch zieken en gehandicapten.

Uitvoer onderzoek
Korrelatie voerde het onderzoek uit tussen 5 september en 5 november in samenwerking met ZonMw en het AMC. Gedurende die periode konden chronisch zieken en gehandicapten via telefoonnummer 0900-1450 of www.korrelatie.nl de vragenlijst invullen. Ruim 1100 mensen hebben hier gebruik van gemaakt.


---
Noot voor de redactie,