Provincie Overijssel

Realisatie nieuw museum Hannema-de Stuers Fundatie stap dichterbij

Het onderzoek naar de realisatie van een nieuw museumlocatie voor de Hannema-de Stuers Fundatie, in het voormalige gerechtsgebouw te Zwolle, is de laatste fase ingegaan. De provincie Overijssel, de gemeente Zwolle en de Hannema-de Stuers Fundatie hebben opdracht gegeven tot een bouwfysisch onderzoek naar klimatologische omstandigheden in het gerechtsgebouw te Zwolle. Naar verwachting vindt de definitieve besluitvorming over het nieuwe museum in het voorjaar van 2003 plaats.

Reden voor het onderzoek vormt de aanwezigheid van een huiszwam in het voormalige gerechtsgebouw. Geconstateerd is dat in het pand zwam aanwezig is, een situatie die zich moeilijk verdraagt met de normen die internationaal gehanteerd worden voor een goed geklimatiseerd museum. Het klimaatonderzoek is dus noodzakelijk om een optimale staat voor de collectie, bestaande uit de unieke verzameling van Dirk Hannema en in bruikleen gegeven schilderijen en beelden van onder andere de provincie Overijssel, te kunnen garanderen.

Het bouwfysisch onderzoek naar de klimatologische omstandigheden wordt uitgevoerd door ingenieursbureau DGMR te Arnhem en het Instituut Collectie Nederland (ICN). In het onderzoek worden naast de uitkomst van de metingen ook advies gegeven over eventuele aanpassingen en de financiering. Begin 2003 worden de onderzoeksgegevens bekend.

In oktober 2000 gaven de colleges van de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle en het bestuur van de Hannema-de Stuers Fundatie de eerste opdracht voor een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek naar de financiële en organisatorische mogelijkheden van het gebruik van een nieuw museum voor moderne en hedendaagse kunst in het voormalige gerechtsgebouw in Zwolle. Het onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van het voormalige gerechtsgebouw maakt ook onderdeel uit van de vernieuwing van het museale bestel door de gemeente Zwolle.

Een interne verbouwing van kasteel Het Nijenhuis bij Heino moet het mogelijk maken om het kasteel beter af te stemmen op de huidige wensen en vereisten van een museumlocatie. De provincie Overijssel heeft medio dit jaar een bouwaanvraag ingediend bij de gemeente Olst-Wijhe.

Bron: provincie Overijssel, Bonnie van der Meer, telefoon 038 425 14


© 08-11-2002 Provincie Overijssel