Arrondissementsparket Den Haag

Den Haag, 8 november 2002

Agent niet vervolgd in verband met incident De Burcht

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft besloten een agent van politie Hollands Midden niet te vervolgen wegens het plegen van mishandeling c.q. openlijk geweld. De politieambtenaar was betrokken bij een incident afgelopen juni op De Burcht in Leiden.

Het incident speelde zich af in de nacht van 2 op 3 juni 2002 in een parkje van De Burcht in Leiden dat om 24.00 uur ontruimd diende te zijn. Rond dat tijdstip was de politie in verband met de ophanden zijn ontruiming aanwezig. Nadat een groep personen tot drie maal toe gevorderd was zich te verwijderen, zou de betrokken politieambtenaar geweld hebben gebruikt tegen een van de aanwezigen.

Door zijn advocaat werd vervolgens op 13 juni een verzoek gericht aan het openbaar ministerie om de agent te vervolgen. Inmiddels is de offcier van justitie tot het oordeel gekomen dat de politie bevoegd was tot ontuiming van De Burcht over te gaan, dat het noodzakelijk was daarbij geweld te gebruiken en dat dit geweld gelet op de omstandigheden proportioneel was. De zaak zal dan ook worden geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.