Ingezonden persbericht


Virtual Incubator gaat van start in Noord-Nederland

Vrijdag 8 november hebben wethouder Koen Schuiling en gedeputeerde Joop Boertjens het startsein gegeven voor de stichting VINC, Virtual INCubator. Deze stichting is in het leven geroepen om kansrijke innovatieve ideeën en hun bedenkers te ondersteunen. Het gaat met name om ideeën in de informatie- en communicatietechnologie, de sector die in Groningen goed vertegenwoordigd is en waar nog veel kansen liggen. De bedenkers worden gestimuleerd tot onderzoek en ontwikkeling, experimenteren en, vooral ook, ondernemen. Dit niet alleen op eigen kracht, maar ondersteunt door een enorm netwerk, dat onderdak, communicatiekanalen, toegang tot knowhow en partijen met macht en middelen voor marktontwikkeling biedt. Aansluitend aan de oprichting heeft VINC een samenwerkingsovereenkomst getekend met KPN Research.

Past binnen beleid Noord-Nederland

VINC past binnen het beleid van het Noorden als het gaat om het versterken van de economische positie van het midden- en kleinbedrijf, het vergroten van hun concurrentievermogen en het versterken van de werkgelegenheid. Waar tot voor 15 jaar terug de in Groningen afgestuurde studenten massaal naar het westen afreisden voor werk, vindt nu één op de drie in het Noorden een baan. Zowel de provincie als de gemeente Groningen willen dat deze tendens zich voortzet. Voorts sluit dit initiatief aan bij eerdere initiatieven op dit gebied, zoals Tycon en de Groningen Internet Exchange.

Krachtig netwerk

VINC biedt ondersteuning in de vorm van advisering op het gebied van subsidie, technologie en wet- en regelgeving. Daarnaast worden mentoren ingezet die de startende ondernemer met raad en daad terzijde staan bij het ondernemerschap. Verder worden infrastructurele voorzieningen geboden, zoals presentatie- en videoconferentieruimtes, vergaderzalen en werkplekken. Een sterk netwerk met o.a. financiers, advocaten, accountants en technische ontwikkelaars staat klaar om de ideeën tot een succes te brengen.

Overheidssteun van 405.000 euro

VINC is opgericht met gelden van de gemeente en de provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN), in totaal 405.000 euro. Het doel is om binnen 2 jaren 10 incubators helpen te starten en in de verkoop van 10 succesvolle concepten te hebben bemiddeld.

Initiatief KPN-Research en gemeente Groningen

Stichting VINC is een initiatief van KPN-Research en de gemeente Groningen. Tussen VINC en KPN Research wordt een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Ook Atos heeft zich als ondersteunende partij gedurende het traject aangemeld. Daarnaast zijn in VINC partijen vertegenwoordigd als MNU management en organisatieadvies, Syntens, Hanzehogeschool, Yspeert advocaten, ING bank, ICT center Leeuwarden en de ING bank. De mentorenpool is afkomstig uit de ICT sector, waaronder Ordina, Penta Scope, ITCG, Vertis, Kei Groep, Fabriek ICT solutions, HuQ Speech Technologies en Publicase.

Meer informatie is te vinden op www.vinc.nl



Ingezonden persbericht