Korps: Friesland, plaats: Fryslân 8-11-2002
Politieberichten van 7/11 13.00 uur t/m 8/11 07.00 uur

Leeuwarden/Burgum: bedreiging
Donderdag omstreeks 11.40 uur kwam er een melding binnen dat op de Hollanderstraat twee mannen, 26 en 23 jaar uit Leeuwarden, met een mes waren bedreigd door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden. De ruzie was ontstaan over "oud zeer" en escaleerde nu weer. De verdachte probeerde de twee mannen te steken, doch deze konden de steken ontwijken. De verdachte liep vervolgens zijn woning aan de Hollanderstraat weer binnen. Door de politie werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. In de woning werd het mes, waarmee gedreigd was, aangetroffen en in beslag genomen. Tevens werd een vuurwapen gevonden, dat eveneens in beslag werd genomen. Ondertussen bleek dat de verdachte, voordat hij was aangehouden een paar vrienden had gebeld met de vraag om hem te komen helpen. Deze vrienden zouden in het bezit zijn van vuurwapens. De mannen werden gesignaleerd in een personenauto, die wegreed in de richting Burgum. Daar er sprake was van vuurwapens, werd de nodige voorzichtigheid in acht genomen. Bij een woning aan de Beukenkamp in Burgum stapten twee mannen uit de auto en gingen een aldaar gelegen woning binnen. De twee anderen reden vervolgens door. Hierop werd de auto tot stoppen gedwongen en werden de twee mannen, 33 en 27 jaar beiden uit Heerenveen, aangehouden. De 33-jarige verdachte bleek in het bezit te zijn van een busje traangas, dat in beslag werd genomen. In de auto werd verder niets aangetroffen. De beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Kort daarna kwamen de twee andere verdachten, een 23-jarige inwoner van Tytsjerk en een 35-jarige inwoner van Burgum, uit de woning aan de Beukenkamp. Zij werden aangehouden en zijn eveneens overgebracht naar het bureau. In de woning werd een pistool en een volautomatisch machinegeweer met bijbehorende munitie aangetroffen. De wapens zijn in beslag genomen. De wapens waren eigendom van de 35-jarige inwoner van Burgum. De inwoner van Burgum en die van Leeuwarden zitten nog vast. De andere verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Drachten: inbraak zwembad
Afgelopen nacht omstreeks 02.30 uur is een 35-jarige man uit Leeuwarden aangehouden bij een inbraak in het zwembad aan de Reidingweg. Beveiligingsmedewerkers zagen dat van het zwembad twee ruiten waren ingeslagen en dat er twee mannen in het pand liepen. Toen het pand door de politie doorzocht werd, waren beide verdachten al gevlogen. Om 04.00 uur werd in de omgeving van het zwembad een man aangetroffen die voldeed aan het signalement van één van de daders. Hij werd later herkend door de getuigen. Deze man is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. De tweede man is niet meer gevonden. Uit de kiosk van het zwembad is een telefoon gestolen.

Sneek: vechtpartij, drie man aangehouden
Afgelopen nacht omstreeks 00.30 uur vond een flinke vechtpartij plaats voor een horecabedrijf aan de Kruizebroederstraat. Ter plaatse wezen getuigen twee mannen aan die geslagen zouden hebben. Deze twee, een 25-jarige man uit Leeuwarden en een 33-jarige man uit Sneek, werden aangehouden. Ook werd een 18-jarige jongeman uit Leeuwarden aangehouden. Hij was één van degenen die geslagen was, maar wenste aanvankelijk geen aangifte te doen. Toen hij de dader zag, wilde hij hem te lijf. Een politieagente hield hem tegen, waarop hij de agente tegen de grond werkte. De 18-jarige Leeuwarder en een 21-jarige man uit Sneek deden aangifte van mishandeling.
De 33-jarige Sneker werd na verhoor en bekentenis weer in vrijheid gesteld. De twee andere aangehouden verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. De vechtpartij op straat was een vervolg op klappen die binnen al gegeven waren. De aanleiding daarvan is niet bekend.

Sneek: mishandeling
Donderdagavond omstreeks 22.10 uur zijn twee verdachten aangehouden in een bovenwoning aan het Grootzand na mishandeling van een 35-jarige vrouw uit Leeuwarden. Bij de politie was glasgerinkel gemeld. Ter plaatse bleek een ruit van de bovenwoning kapot te zijn. Glas en delen van de inboedel lagen op straat. In de woning was een hevige ruzie gaande. Toen de politie naar binnen ging verscheen één van de verdachten, een 40-jarige man uit Sneek, in de trapopening. Hij sloeg dreigende taal uit naar de politie. Op het moment dat hij in zijn jaszak greep, werd pepperspray tegen hem gebruikt. Hierop hij het woongedeelte binnen. Op datzelfde moment kwam het slachtoffer onder het bloed uit de woning. Zij is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De verdachte is vervolgens in de woning aangehouden. In de bovenwoning bleek nog een tweede man te zijn, een 48-jarige man uit Leeuwarden. Hij bemoeide zich met de aanhouding en probeerde de wapenstok van een politieagente af te nemen. Ook deze man is aangehouden na effectief gebruik van pepperspray. Beide verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. Hoe ernstig de verwondingen van het slachtoffer zijn, is nog niet bekend. Wat de aanleiding tot de ruzie is geweest, is ook nog niet bekend. Geen van de betrokkenen woont in het pand. De huurder was deze avond niet thuis.

Drachten: verdachte inbraak winkel op heterdaad aangehouden Donderdagavond omstreeks 22.05 uur kon een 27-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad worden aangehouden bij een inbraak in een winkel aan de Noorderbuurt. Een getuige had gezien dat de man een ruit ingooide en via het gat de zaak in ging. Via datzelfde gat is de politie, die snel ter plaatse was, naar binnengegaan en trof de verdachte nog in het pand aan. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Er wordt vandaag aangifte gedaan.

Sneek: inbraak woningen
Donderdagmiddag is ingebroken in twee woningen aan de Willem Santemastraat. Omstreeks 15.30 uur bemerkte een 24-jarige bewoner bij thuiskomst dat een ruit aan de achterzijde was ingeslagen en dat de woning was doorzocht. Er is in ieder geval een videorecorder en een gsm gestolen. Ook bij de buren bleek te zijn ingebroken. Hoe men hier binnen is gekomen, is niet bekend. Mogelijk was een deur niet afgesloten. Ook hier werd de gehele woning doorzocht. De bewoner, een 60-jarige man, mist op het eerste gezicht niets. Door de politie is een buurtonderzoek ingesteld. Door de technische recherche wordt een sporenonderzoek ingesteld.

Oldeberkoop: inbraak woning
Donderdagmiddag is tijdens een half uur afwezigheid van de bewoners tussen 15.00 en 15.30 uur ingebroken in een woning aan de Stellingenweg. Een deur aan de achterzijde werd opengebroken. De woning werd doorzocht. Gestolen is beeld- en geluidsapparatuur, sieraden en bankpasjes. De 34-jarige bewoonster deed aangifte.

Drachten: diefstal auto
Donderdagavond tussen 20.15 en 21.15 uur is vanaf het Raadhuisplein een personenauto gestolen. Het gaat om een grijze Peugeot 306 stationcar, kenteken 53-HB-VH. De auto was afgesloten en voorzien van een startonderbreker. De eigenaar, een 27-jarige man uit Appelscha, deed aangifte.

Buitenpost: auto te water
Donderdagmiddag omstreeks 16.55 uur raakte een 24-jarige man uit Groningen met zijn personenauto in het water langs de Trekweg, tussen Izermieden en de Dijkhuisterweg. De bestuurder, rijdende in de richting Kollum, raakte door modder op de rijbaan de controle over zijn voertuig kwijt. Hij kwam in de zeer zachte berm terecht en kon zijn auto niet meer op het asfalt krijgen. De auto gleed via de berm het water in. De bestuurder wist zelf uit de auto te komen. Hij kwam met een nat pak vrij. De auto dreef nog 100 meter door richting sluizen en zonk toen in het midden van de vaart. De auto is inmiddels geborgen.

Joure: eenzijdig ongeval met drank
Vrijdagochtend omstreeks 01.45 uur reed een 23-jarige man uit Bokhorst met zijn personenauto op het verkeersplein van de rijksweg A7 rechtdoor. Hij reed een betonnen balk en een verkeersbord omver. De auto had twee lekke banden en flinke schade. De bestuurder erkende te hard te hebben gereden en te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 575 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur en een proces-verbaal.

Menaldum: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.55 uur werd op de Gernierswei een 40-jareige man uit Minnertsga gecontroleerd. Hij bleek zijn personenauto te besturen onder invloed van drank. Aan het bureau blies hij 245 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 1 uur en een proces-verbaal.

Hallum: rijden onder invloed
Donderdagavond omstreeks 22.35 uur werd de bestuurder van een personenauto, een 21-jarige man uit Hallum, gecontroleerd op de Langebuorren. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 275 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 1 uur en een proces-verbaal.

Bureau Communicatie: 058 880 8272