Wouter bos (PvdA)

Bos-Bode Nr. 6

Nieuwsbrief van Wouter Bos

Nr. 6; 8 november 2002

(Op www.wouterbos.nl ook in PDF-formaat)
* Blijf helpen deze Nieuwsbrief te verspreiden!
* Waarom u op mij moet stemmen

* Wouter's kijk op onderwijs en integratie
* Reacties op opmerkingen in het gastenboek
* De stemverklaringen van de week

* Met Annie Brouwer-Korf, Saskia Stuiveling, Hans Krosse, Margo Vliegenthart, Ralf Krewinkel, Els Kuijper, Michiel van Hulten, Hans Spekman, Sjak Rijploeg, Jasper Fastl
* De campagne; verslag van een volger

* Agenda

* Oproepen/varia

* Hoe en wanneer kan er gestemd worden om het leiderschap?
* De BosBode ligt onder vuur!

* BosBode teruglezen?

* Contact

Waarom u op mij moet stemmen

In de vorige BosBode heb ik in het kort aangegeven waarom u op mij moet stemmen. Het pamflet met wat ik wil met de PvdA is natuurlijk ook nog steeds te lezen op mijn website: www.wouterbos.nl

Vandaag staat er in een aantal GPD-bladen een artikel van mij waarin ik probeer uit te leggen wat mijn ambitie met de PvdA is. Ik benadruk daarbij dat de verkiezingen op 22 januari heel belangrijk zijn maar voor het herstel van de PvdA, een proces dat lange adem zal vergen, niet meer en niet minder dan de bel van de eerste ronde. Lees het volledige artikel op mijn site

Wouter's kijk op onderwijs en integratie

De vernieuwingsmoeheid heeft in het onderwijs toegeslagen. Na jaren van experimenteren met grootschalige veranderingen, is het tijd voor rust in het onderwijsveld en meer aandacht voor wat de leraren, ouders en leerlingen eigenlijk zelf met het onderwijs willen. Dat schreef ik deze week in het NRC Handelsblad samen met Edith Hooge, Frans Nauta en Gerrit Piek, drie mensen die vanuit heel verschillende invalshoeken in het onderwijsveld werkzaam zijn. Die omslag werd al in het vorige verkiezingsprogramma van de PvdA aangekondigd, maar moet nu in daden worden omgezet. Dat zal niet makkelijk zijn. Lees op de site het volledige artikel met onze concrete voorstellen.

Samen met Nebahat Albayrak, Mohamed Sini en John Leerdam schreef ik een stuk over integratie en de wijze waarop de PvdA hiermee om gaat. We maken ons zorgen over het simplisme zoals we dat weleens in de PvdA aantreffen. Dat simplisme schuilt erin om integratie te reduceren tot een sociaal-economisch achterstandenvraagstuk en een probleem van taalbeheersing. Dat begrijp ik ook wel, want als het zo in elkaar zit dan kan de sociaal democratie er vanuit haar traditie ook wel mee overweg. Toch vind ik het een te gemakkelijke analyse, bijvoorbeeld omdat het veronderstelt dat deze vraagstukken zich vanzelf oplossen als opeenvolgende generaties vanzelf beter opgeleid zullen zijn. De analyse is ook incompleet omdat wezenlijke begrippen als identiteit, moderniteit en emancipatie geen plaats hebben in zo'n verhaal. De PvdA mag niet in die valkuil trappen.

In het artikel geven we vijf rode draden voor een sociaal-democratische benadering van integratie. Het is vanaf vandaag exclusief te lezen op mijn site: www.wouterbos.nl.

Reacties op opmerkingen in het gastenboek
Raymond Egberts wil, onder meer, graag van mij weten hoe ik vind dat grote infrastructurele projecten tegen kleine moeten worden afgewogen. Ik ben om verschillende redenen geen groot voorstander van megaprojecten zoals de Betuwelijn en de Tweede Maasvlakte, in ieder geval niet als ze zwaar uit belastinggeld worden gefinancierd. Dit soort projecten zijn altijd duurder dan begroot. Verder zijn ze zo ontzettend kostbaar dat heel veel andere kleinere regionale projecten geen kans meer krijgen. Bovendien blijft de vraag of de welvaart echt wordt verhoogd of dat met subsidie van de overheid sectoren worden gesteund die dat niet nodig hebben. Het Centraal Plan Bureau heeft in kosten-baten analyses vaak laten zien dat kleinere, stapsgewijze projecten de economie uiteindelijk meer opleveren.

Rik van Schaik en Harry Bos schrijven op me gestemd te hebben. Hartstikke bedankt! En ik ben het natuurlijk helemaal met Rik eens: de PvdA laat op dit moment zien eigen plannen te hebben en origineel genoeg te zijn om de problemen van nu aan te pakken. Dus eerst de stemming van 12 november afwachten en dan op naar 22 januari!

De stemverklaringen van de week

Met Annie Brouwer-Korf, Saskia Stuiveling, Hans Krosse, Margo Vliegenthart, Ralf Krewinkel, Els Kuijper, Michiel van Hulten, Hans Spekman, Sjak Rijploeg, Jasper Fastl

Annie Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht

"Wouter Bos heeft een frisse, nieuwe kijk op zaken, zonder de oude waarden los te laten. Dat is wat de Partij van de Arbeid nodig heeft. Hij heeft het lef om zaken bespreekbaar te maken. Als we ons steeds afvragen bij elk onderwerp of het kiezers zal kosten, dan dreigt het gevaar van middelmatigheid. We moeten als PvdA een eigen koers durven varen.

Persoonlijk ken ik Wouter Bos als staatssecretaris van Financiën. In mijn contacten met hem merkte ik dat je met hem heel snel kunt samenwerken. Hij reageert ook altijd meteen."

Saskia Stuiveling, president Algemene Rekenkamer

"Ik kies voor Wouter Bos omdat ik zijn generatie nu de voorkeur geef boven mijn eigen generatie. Van de 4 kandidaten ken ik alleen Jouke de Vries niet. De kandidaten die ik wel ken hebben alle drie plussen. Maar de geboortegolf generatie bezet al heel veel plekken en daarom moet ruimte gemaakt worden een fantastische kandidaat uit een andere generatie. Niet dat mijn generatie te oud is, maar we 'verstoppen' de boel. Daardoor zijn politieke partijen bij de afgelopen verkiezingen in de problemen gekomen.

Verder vind ik het erg plezierig dat Wouter zowel ervaring heeft in de publieke als de private sector. Daardoor is hij intuïtief sneller in staat informatie uit deze verschillende werelden op te nemen en er ook wat mee te doen. Voor een politicus wordt dit steeds belangrijker nu de verhoudingen tussen deze sectoren verschuiven.

Ook weet Wouter dat aan issues rationele en emotionele kanten zitten. Hij heeft het in de vingers om emotie en verstand te combineren."

Hans Krosse, voorzitter gewest Noord Brabant

"Met Wouter Bos als lijstrekker heeft de PvdA een vent op de nr. 1 plaats die inhoudelijk sterk en communicatief zeer vaardig is. Ik vond hem de afgelopen weken opvallend sterk en 'to the point' op een breed terrein van ook moeilijke politieke onderwerpen. Hij moet in staat geacht worden op 22 januari een groot deel van de kiezers terug te winnen die de PvdA op 15 mei jongstleden niet meer zagen zitten. Ik baseer mijn mening ook op de vele gesprekken die ik de afgelopen weken heb gehad met niet leden en leden. (Als je iedere dag een flink stuk met de trein reist kom je nog eens iemand tegen!). Mijn stem is voor Wouter Bos."

Margo Vliegenthart, oud-staatssecretaris

"Mijn stem is inmiddels gegaan naar Wouter Bos. Met overtuiging. Alle kandidaten hebben hun specifieke sterke punten, toch heb ik gekozen voor investeren in de toekomst. Leiderschap moet je verwerven, Wouter heeft de kwaliteiten in huis om een inhoudelijk sterke en inspirerende en bindende partijleider te worden die veel mensen, ook nieuwe jonge kiezers aan zich kan binden.

Het is in feite de keuze tussen kandidaten met een lange staat van dienst en een korte toekomst voor zich, waardoor nieuwe leiderschapsdiscussies in het verschiet liggen waar we echt niet beter van zullen worden, en iemand met een korte maar uitstekende staat van dienst met een lange mooie toekomst voor de Partij voor zich."

Ralf Krewinkel (28), fractie-voorzitter PvdA Kerkrade

"Ik zie in Wouter Bos de ideale nieuwe partijleider. Als de PvdA ooit de kans heeft gehad om te vernieuwen en nieuwe doelen voor de toekomst te stellen dan is het nu. Wederopbouw van het verloren gegane terrein met aansprekende standpunten en aansprekende mensen. Naar mijn mening is Wouter Bos de man die deze vernieuwing door kan zetten en ook gaat uitvoeren.

Als relatief jonge PvdA'er (28 jaar) heb ik 4 jaar geleden een scholingstraject voor nieuwe raadsleden gevolgd. Een van de sprekers was oud-Tweede Kamerlid Servaas Huys. Hij sprak daar de voor mij gouden formule uit: R=IxP ofwel resultaat = inhoud x presentatie.

Juist deze formule kan in de huidige situatie leiden tot het succes van morgen. Ik denk dat de kandidaat lijsttrekkers allen over geweldige kwaliteiten beschikken, anders word je geen minister, staatssecretaris, fractievoorzitter of hoogleraar. Waar het dan op aankomt is de presentatie van de persoon in kwestie. Hoewel ik allen slechts ken van televisie (maar geldt dit niet ook voor 98.9 % van de kiezers??) maakt Wouter Bos op mij de beste indruk. Met duidelijke taal en een vriendelijke houding weet Bos naar mijn idee dat weer te geven waar mensen om vragen: duidelijkheid en vertrouwen. Dit straalde hij ook uit tijdens zijn werkbezoek aan Kerkrade op 4 november j.l. In gesprek met stadswachten, ambtenaren, de pers en vertegenwoordigers van onze afdeling liet Wouter blijken "een gewone jongen" te zijn. Een eigenschap die in de hedendaagse politiek helaas niet altijd bij iedereen aanwezig is."

Els Kuijper, gemeenteraadslid Rotterdam

" 'Echt' betekent in het Rotterdams fijn, prettig, in orde, goed. Om in Rotterdam stemmen (terug) te winnen moet de lijsttrekker van de PvdA dus een 'echt' type zijn.

Het luxueuze probleem van drie hele goeie kandidaten voor het lijsttrekkerschap los ik voor mezelf op door te stemmen op Wouter. Omdat mijn kapster, de groenteboer, de peuterspeelzaalleidster, de boekhouder en de kunstacademiestudent die ik sprak Wouter een 'echte' gozer vinden.

En dan gaan we na de 16e met Wouter én Jeltje én Klaas en Peter en Nebahat en al die anderen weer voor de inhoud. Echt!''

Michiel van Hulten, Lid van het Europees Parlement voor de PvdA

"De PvdA heeft alleen toekomst als brede volkspartij, als zij erin slaagt niet alleen de lagere inkomensgroepen weer aan zich te binden, maar ook grote delen van de middenklasse. Dat vraagt om een pragmatisch progressieve koers: geen ideologische dogma's maar praktische, onconventionele antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. Wouter heeft - eerst als Kamerlid, later als staatssecretaris - bewezen dat politieke bevlogenheid en een pragmatische inslag prima samen kunnen gaan. Het enorme aantal voorkeursstemmen dat hij bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op hem werd uitgebracht laat zien veel mensen er zo over denken. Wouter beschikt daarnaast over ruime ervaring in het bedrijfsleven, wat onder de Haagse kaasstolp zonder meer een pré is. Bos for boss!"

Hans Spekman, wethouder Sociale Zaken Utrecht

"Ik plaats mezelf in de linkervleugel van de PvdA. Ik sta voor oude linkse idealen, maar die moeten wel in een nieuw jasje worden gestoken. Wouter kan dat."

Sjak Rijploeg, lid gewestelijk bestuur Groningen

"Hoewel ik het moeilijk vind om te kiezen (tussen personen kiezen is altijd moeilijk) ga ik op Wouter Bos stemmen. Wouter verdedigde de invoering van het nieuwe belastingstelsel met het argument dat we daardoor een beter instrumentarium in handen krijgen om inkomenspolitiek te voeren. En inderdaad een langdurige wens van de PvdA om heffingskortingen in te voeren is gerealiseerd. Maar het komt er nu op aan dat die nieuwe instrumenten ook worden gebruikt. Met de VVD zijn geen zaken te doen als het om herverdeling gaat, maar nu we de handen vrij van paars hebben kunnen we dus voluit gaan om ons in te zetten om het nieuwe instrumentarium doeltreffend aan te wenden.

Wouter kan dit soort zaken helder over het voetlicht brengen. Verder denk ik dat het goed is dat we naar de nieuwe generatie moeten uitstralen dat ook zij belangrijk is en belangrijker wordt. Dan valt mijn keus op wouter."

Jasper Fastl, voorzitter Jonge Socialisten

"Wouter Bos, een man voor de toekomst. Jong, ervaren en uitgesproken sociaal-democratisch. Niets dat aan twijfel overlaat. Kwam misschien wel binnen bij de PvdA als sociaal-liberaal, maar lijkt het juist aan de linkerkant van de PvdA goed te doen. Waarschijnljik ook omdat Wouter durft te leren. Zo pastte hij zijn ideeen over belastinghervormingen al eens aan na onder andere een reeks discussies bij de JS. Als laatste obstakel zal ook Wouter moeten onderkennen dat een beginselprogramma weldegelijk van belang is. Het zorgt voor stabiliteit en een sociale basis. Iets wat de kiezers node hebben gemist.

Wouter, doe je ding!"

De campagne: verslag van een volger

'Woensdagavond was Amsterdam voor de tweede keer aan de beurt. Hotel Arena was een veelbelovende locatie. Na de vorige bijeenkomst, in het afgeladen Krasnapolsky, leek deze keer voor een nog grotere zaal te zijn gekozen. Maar het debat bleek in het café plaats te vinden, en niet in de concertzaal. Buiten stonden kleumende jongeren in een lange rij te wachten op de start van een middelbare schoolreünie. Binnen vond een gezellige reünie van Amsterdamse PvdA'ers plaats, te oordelen naar het ongeremde geroezemoes en het gedrang bij de bar. Van het debat op het podium was daarom maar weinig te volgen, voor wie niet binnen tien meter van de kandidaat-lijsttrekkers zat. Jammer, na al die bijeenkomsten in het land waar honderden leden hun keuze op konden baseren.

Ondertussen was de toon op het podium feller dan we gewend waren geraakt. Wouter en Klaas verschilden hevig van mening over de JSF. Wouter nam het standpunt in dat terugdraaien van de aankoop van straaljagers wat hem betreft partijstandpunt is omdat de partij zich daar al voor de verkiezingen van 15 mei voor had uitgesproken. Klaas vond dat niet kunnen omdat Wouter net als andere bewindslieden in het kabinet de JSF had verdedigd. Wouter's argument daartegen was dat de voorstanders van de JSF in de partij de partij uiteindelijk niet van dat standpunt hebben kunnen overtuigen en dat vervolgens besloten is om de rijen te sluiten achter het tegen-standpunt; dan moet je daar nu niet meer op terug komen. Ook de andere strijdpunten tussen de kandidaten werden heftiger gewisseld. Maar of het allemaal veel uitmaakte is niet duidelijk. En zo blijven discussies in Amsterdam bijzonder.'

Agenda

9 november, 15.00 uur, PvdA vrouwendag, Interview met kandidaat lijsttrekkers door het PvdA vrouwennetwerk in 'Ottone', Kromme Nieuwegracht 62 in Utrecht.

9 november, 20.00 uur, JS landelijk congres in Groningen, debat kandidaat-lijsttrekkers. Locatie: Jongerenhotel Simplon, Boterdiep 73 II, Groningen.

11 november, vanaf 19.00 uur, laatste lijsttrekkersdebat georganiseerd door PvdA Maastricht. Locatie: Ster der Toekomst, Bredestraat te Maastricht.

11 november, Crisis, NPS, N.3.

12 november, De laatste dag dat u kunt stemmen! Tot uiterlijk 09:00 uur

Oproepen/varia

Hoe en wanneer kan er gestemd worden om het leiderschap? Leden die voor 20 oktober lid zijn geworden krijgen als het goed is vandaag een stemkaart thuis gestuurd. Vanaf vandaag tot 12 november 2002 kunt u uw stem uitbrengen. Dit kan op twee manieren: Het telefonisch stemmen kan vanaf 6 november 09.00 uur tot 12 november 09.00 uur. Het telefonisch stemmen heeft voordelen en heeft dus de voorkeur: u kunt op ieder gewenst moment van de dag (of nacht) stemmen en de computer registreert direct de door u uitgebrachte stem. Als u gebruik wilt maken van de schriftelijke manier van stemmen, dan moet het originele stembiljet vóór 11 november 18.00 uur bij de PvdA in bezit zijn. Stuur het biljet in een voldoende gefrankeerde envelop aan: PvdA, Postbus 1310, 1000 BH Amsterdam o.v.v. 'ledenraadpleging'. Let goed op dat u het stembiljet volledig invult! Anders is de stem ongeldig.