Katholieke Universiteit Nijmegen

De 7de Stapleford Conferentie.

Van Verslaving naar Abstinentie: conferentie over verantwoord afkicken Van 12-15 november zijn Europese wetenschappers op het gebied van verslavingszorg bijeen te Nijmegen. Op deze driedaagse conferentie zullen zij de nieuwste inzichten uitwisselen op het gebied van het stoppen met gebruik van psychoactieve stoffen en het voorkomen van terugval in gebruik. De conferentie wordt georganiseerd door Novadic, netwerk voor verslavingszorg, het Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction (NISPA), de Brugmann Universiteit van Brussel en de Stapleford Trust in London.

De laatste tijd wordt er in Nederland weer meer aandacht besteed aan het bieden van mogelijkheden voor het stoppen van gebruik van verslavingsmiddelen. Soms wordt zelfs gesproken over de mogelijkheid van gedwongen afkicken. In deze conferentie wordt niet gesproken over de voors en tegens van zo´n gedwongen aanpak, maar wel over de moderne inzichten over verantwoorde methoden van stoppen met gebruik en het voorkomen van terugval in gebruik. De nadruk ligt daarbij op nieuwe farmacologische methoden om de twee doelstellingen te realiseren. De aanpak wordt geplaatst in de bredere context van verslaving waarin ook psychosociale en maatschappelijke aspecten een rol spelen.

Nispa
NISPA houdt zich uitdrukkelijk bezig met onderzoek op het terrein van verslaving en verslavingszorg en is betrokken bij een groot Nederlands onderzoek naar verantwoord stoppen met het gebruik van psychoactieve stoffen.
8-11-2002