Katholieke Universiteit Nijmegen

The effects of infant orthopaedics on speech and language development in children with unilateral cleft lip and palate Datum 12-11-2002
Tijd van 13:30 tot 14:30 uur
promovendus Mw. drs. E.M. Konst
promotores Mw. prof. dr. A.M. Kuijpers-Jagtman
copromotores Dr. A.C.M. Rietveld, dr. H.F.M. Peters faculteit Faculteit der Medische Wetenschappen
beschrijving Babys met een gespleten gehemelte (schisis) worden vaak behandeld met een gehemelteplaatje. Dit is een kunststofplaatje dat de spleet in het gehemelte afdekt. Sinds 1993 loopt een gecontroleerd onderzoek (Dutchcleft genaamd) waarin de effecten van behandeling met een gehemelteplaatje voor het eerst wetenschappelijk worden onderzocht. Een van de onderzoeksgebieden in het Dutchcleft onderzoek is de spraak- en taalontwikkeling. Mw. drs. E.M. Konst beschrijft in haar proefschrift de resultaten hiervan. Het blijkt dat babys die een gehemelteplaatje kregen meer volgens het normale patroon brabbelen. Ook de latere spraak ontwikkelt zich meer volgens het normale patroon dan de spraak van kinderen zonder gehemelteplaatje. De taalontwikkeling profiteert eveneens van behandeling met een gehemelteplaatje: de behandelde groep maakt op de leeftijd van 2½ en 3 jaar langere zinnen dan de niet behandelde groep. Dit onderzoek toont aan dat behandeling met een gehemelteplaatje voor de spraak- en taalontwikkeling een zinvolle behandeling lijkt, maar de kinderen zijn nog te jong om iets te kunnen zeggen over de effecten op langere termijn.
biografie Emmy Konst (´s Hertogenbosch) is vanaf 1997 verbonden aan de Vakgroep Orthodontie en Orale Biologie van het UMC St Radboud. Sinds 1990 werkt zij tevens als vrijgevestigd logopedist in maatschapsverband te Etten-Leur.
contactpersoon PR & Voorlichting UMC St Radboud Nijmegen email e.konst@dent.umcn.nl
telefoon 024 - 361 35 28