Provincie Overijssel

GS stellen 468.543,- beschikbaar voor ontwikkeling platteland

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben voor de financiering van negen projecten in het kader van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP) Overijssel 468.534,- beschikbaar gesteld. Het POP is één van de steunprogrammas van de Europese Unie die ingezet worden voor de ontwikkeling van het Overijssels platteland. Met financiële steun vanuit Brussel en geld van de aanvragers zelf is het mogelijk om een impuls te geven aan diverse veranderingsprojecten op het platteland.

De projecten moeten formeel nog worden beschikt door de betaalorganen, de Dienst Landelijk Gebied en LASER. Als alle projecten gehonoreerd worden is er een bijdragen van 827.291,- mogelijk van de Europese Unie. De projecten die worden voorgedragen omvatten een breed gebied van duurzame vernieuwing, versterking van de landschappelijke en cultuurhistorische dragers en andere inkomensmogelijkheden.

Indiener

Omschrijving

provinciale bijdrage

EU-bijdrage

Stichting Stimuland

opleidingsprogramma agrarisch ondernemerschap: scholing en advisering voor bedrijfshoofden en echtgenoten die hun agrarisch bedrijf meer willen richten op andere diensten of producten.

96.451

96.451,-

Gemeente Wierden

Verbetering grondmobiliteit en verkaveling in de gemeente Wierden: het doel is om meer grond toe te voegen aan het areaal agrarisch gebied om op die manier extensivering van het gebruik te kunnen bereiken.

27.000,-

Landschap Overijssel

Dorpen met karakter: het opstellen en uitvoeren van een plan, samen met de inwoners van Lettele, om de leefomgeving en de aantrekkelijkheid ervan in en om het dorp te verbeteren.

49.463,-

19.828,-

Maatschap Hargeerde te Markelo

Boerderijkamers: het realiseren van een aantal overnachtingsogelijkheden in een voormalige schuur op een bestaand agrarisch bedrijf.

8.600,-

17.142,-

Gemeente Dinkelland

Programma aanleg groenstenen: verbetering van een aantal plattelandswegen in de gemeente Dinkelland door ze te verbreden met zogenaamde graskeien. Dit bevordert onder andere de verkeersveiligheid.


--

120.970,-

Provincie Overijssel

Tuinpad 2003: ondersteuning van de organisatie voor het Tuinpad. Deze organisatie promoot het agrotoerisme in Overijssel en zorgt voor een verdere professionalisatie van de aangesloten deelnemers.

49.275

29.275,-

Regio IJssel-Vecht

Recreatief fietspad Branderdijk: aanleg van een (recreatief) fietspad op de Branderdijk bij Grafhorst in de gemeente Kampen.

51.750

103.500,-

Landschap Overijssel

Landschap plus 2002: het in samenwerking met de gemeenten opknappen van vooral particuliere landschapselementen in heel Overijssel. Na het opknappen worden er beheersovereenkomsten afgesloten voor het op peil houden van het onderhoud.

189.850

374.150,-

Vereniging Natuurmonumenten

Tweede fase slotenplan de Wieden: het uitbaggeren van sloten in het natuurgebied zelf. Op deze manier blijven ook de vaarpercelen goed bereikbaar voor de gebruikers (natuurmonumenten, vaarboeren). Daarnaast is het openhouden van de sloten goed voor natuur, beroepsvisserij en voor recreatief medegebruik.

21.988,-

38.975,-

Na deze eerste verdelingsronde is er ook nog een tweede. Aanvragen voor een subsidie kunnen nog tot 1 december aanstaande worden ingediend.

Bron: Bonnie van der Meer, 038 425 1416


© 12-11-2002 Provincie Overijssel