Bve Raad

Persbericht

De Bilt, 12 november 2002

Beroepsonderwijs wil concrete afspraken over innovaties en prestaties

BEROEPSONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS SLAAN HANDEN INEEN

Voor het eerst hebben het beroepsonderwijs en de sociale partners samen de handen ineen geslagen om de Tweede Kamer aandacht te vragen voor versterking van het beroepsonderwijs. `De ambitie van Nederland in 2010 tot de toonaangevende kenniseconomieën te behoren kan alleen slagen als de versterking van het beroepsonderwijs de prioriteit krijgt, die het verdient'. Dat schrijven tien voorzitters van organisaties uit het beroepsonderwijs en van de sociale partners in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer. CNV, VNO-NCW, FNV, MKB-Nederland, Unie MHP, VVO, VSWO, HBO-raad, Colo, Bve Raad, vragen de bewindslieden om een substantiële investeringsimpuls voor het vmbo-mbo-hbo voor de periode 2003-2007.

De bewindslieden van OCenW hebben de aansluiting van arbeidsmarkt en onderwijs in de Rijksbegroting 2003 terecht tot een speerpunt van beleid gemaakt, evenals het streven om de schooluitval in de periode tot 2006 met 30 procent te reduceren. De inmiddels gereserveerde gelden voor het vmbo-mbo-hbo voor 2004 tot en met 2006 zijn daartoe absoluut ontoereikend.

Nu woensdag en donderdag de behandeling van de Rijksbegroting OCenW plaatsvindt, doen de betrokken partijen in het beroepsonderwijs en de sociale partners een dringend beroep op de Tweede Kamer. De tien voorzitters van deze partijen schrijven in een gezamenlijke brief:

Iedereen vindt het van groot belang dat in de komende kabinetsperiode hard wordt gewerkt aan het terugdringen van de onaanvaardbaar hoge uitval en het verbeteren van de aansluiting tussen het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt.
De uitdaging daarbij is de deelnemer te voorzien van bagage die hem in staat stelt aan een aantrekkelijke loopbaan te beginnen: zowel beroepsmatig, als persoonlijk en maatschappelijk. Ondernemers moeten op het juiste moment kunnen beschikken over goed gekwalificeerd personeel en voldoende vertrouwen hebben in de kwaliteit van het beroepsonderwijs. Het kabinet en het parlement hebben er belang bij dat de inzet van de publieke middelen leidt tot goede resultaten. De onderwijsinstellingen kunnen zo hun intern en extern rendement verder verbeteren.

Klik hier voor de bijbehorende brief.

Noot redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frans Visée, hoofd Communicatie en Public Affairs, telefoon (030)-22 19 810 of 06-502 72 669; e-mail: f.visee@bveraad.nl.

Als landelijke brancheorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt ruim 600.000 deelnemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het middelbaar beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.

locatie: home > persberichten > 12-11-2002

Alle tekst op deze website is vrij voor gebruik. Bronvermelding wordt op prijs gesteld.

Bve Raad
Henrica van Erpweg 2
3732 BG De Bilt Postbus 196
3730 AD De Bilt tel. 030 - 221 9811
fax 030 - 220 2506
e-mail info@bveraad.nl © 1999 Copyright Bve Raad Alle rechten voorbehouden
web design ESP Leusden