Centrum voor Arbeidsverhoudingen

CNV vakcentrale - 11 november 2002.

CNV-bonden: eerst pijnpunten opruimen voor bereiken van najaarsakkoord

Het algemeen bestuur van het CNV, waarin CNV Publieke Zaak is vertegenwoordigd, vindt het huidige voorstel van het kabinet als opmaat voor het najaarsoverleg op donderdag 28 november onvoldoende. De CNV-bonden vallen met name over de in het afgelopen weekeinde geformuleerde voorstellen met betrekking tot het uitgeklede spaarloon, het handhaven van de partnertoets bij een IOAW-uitkering en het anti-cumulatiebeding bij WW-uitkeringen. Verder eist het algemeen bestuur van het CNV glasharde garanties van de politieke partijen dat zij een eventueel najaarsakkoord integraal overnemen in een nieuw op te stellen regeerakkoord.

Met grote tegenzin - vanwege alle tekortkomingen in het voorstel tot dusver - heeft het Algemeen Bestuur van het CNV maandagmiddag 11 november na urenlang beraad besloten om door te onderhandelen tot aan, en op 28 november. Als vóór 28 november niet duidelijk is dat er meer licht zit in bepaalde standpunten van het kabinet, zoals afgelopen weekeinde is geformuleerd, dan heeft verder onderhandelen op 28 november geen zin, zo luidt het oordeel van het CNV. Om die reden ook geeft het Algemeen Bestuur van het CNV pas voor die datum haar definitieve oordeel.

Ultieme poging
CNV-voorzitter Doekle Terpstra: "Het Algemeen bestuur heeft mij hiermee de opdracht gegeven een ultieme poging te wagen om de gesprekken over een breed voorstellenpakket, dus met inbegrip van het WAO-hoofdstuk, gaande te houden".

Terpstra: "Dat ik verder mag praten met `Den Haag' is echt een kwestie van met de hakken over de sloot. Het mandaat van mijn eigen bestuur is flinterdun. Tegelijkertijd is het juist dat brede pakket waarin onderdelen zitten die te kort door de bocht gaan. Dat voorstel wil de partnertoets handhaven, wij niet. En de spaarloonregeling van Hoogervorst is op dit moment weinig meer dan een sigaar uit eigen doos."

Het zogeheten Witteveenkader (afspraken over het pensioenstelsel) moet ook op de langere termijn - langer dan het kabinet suggereert - gehandhaafd blijven.
Tot slot moet het voorstel om in de WW een anti-cumulatiebeding op te nemen (op afvloeiïngsregelingen) van tafel.

---