Gemeente Eindhoven

12 november 2002

Uitreiking Ereteken aan mevrouw C.O. Deane

De burgemeester van Eindhoven, de heer dr. R.W. Welschen reikt maandag 11 november het ereteken van de stad Eindhoven uit aan mevrouw C.O. Deane. Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen die van uitzonderlijke betekenis zijn voor de Eindhovense gemeenschap. Voor mevrouw Deane geldt dit in meerdere opzichten.

Mevrouw Deane maakt zich al zeer veel jaren verdienstelijk op het gebied van integratie en welzijn, vooral in Eindhoven en omgeving. Zowel bestuurlijke- als uitvoerende activiteiten voor diverse vrouwengroeperingen hebben volop haar aandacht. Ze heeft als doel dat ze een bijdrage wil leveren aan het welzijn, emancipatie en zelfstandigheid van de daarbij betrokken personen.

Al vele jaren is mevrouw Deane voorzitter van het Antilliaanse vrouwenplatform.
Een van haar aandachtspunten hierbij was het onder de aandacht brengen van de werkwijze van de hulpverlening bij allochtone vrouwen. Samen met anderen kwam het project Maatjes in de ambulante jeugdzorg (MAJ) van de grond. Via intermediairs worden problemen bij Antilliaanse, Arubaanse , Turkse, Marokkaanse, Somalische en Surinaamse vrouwen gesignaleerd en contacten gelegd met de hulpverleners. Dit project heeft in 2001 de ZON-stimuleringsprijs voor vernieuwend vrijwilligerswerk gewonnen. Mevrouw Deane heeft een belangrijke bijdrage aan dit project geleverd.
Ook vervult mevrouw Deane een intensieve rol bij de buitenschoolse opvang, het verkrijgen van de juiste papieren en het aanvragen van uitkeringen. Huisvestingsproblemen weet ze onder meer op te lossen door jongeren onder te brengen via het project Vast en Verder van het Leger des Heils.
Ze was ze onder meer bestuurslid van A.A. Carabantil, bestuurslid buurthuis Bellefort, bestuurslid Emancipatie Ondersteunings Stichting (EOS) en lid van het Overleg Allochtonen Autochtonen (OVAA). Politiek weet ze aandacht te krijgen voor de mancos in de hulpverlening. En zet ze zich in voor de Initiatiefgroep Antillianen.

Vrijwilligers van deze Initiatiefgroep proberen individuele hulp en ondersteuning te bieden aan Antilliaanse en Arubaanse burgers bij het opbouwen van een volwaardig bestaan in Eindhoven. Hiervoor organiseert deze Initiatiefgroep ook speciale bijeenkomsten. Mevrouw Deane is tevens actief in een projectgroep waarbij degenen díe hulp vragen ook begeleid worden in de
levensbeschouwelijke/geloofsmomenten van hun leven. Ze staat bekend als een integere, betrouwbare persoon die door haar inzichten en bemiddeling vele allochtonen weer het vertrouwen in de toekomst weet te geven.

De heer Welschen zal de onderscheiding uitreiken om 15.00 uur tijdens de raadsvergadering, locatie Raadzaal, Stadshuis te Eindhoven.