Gemeente Oosterhout

Archeologische werkruimte wordt gevestigd in Nachtegaalstraat

De archeologische werkruimte is dit voorjaar moeten verdwijnen uit de Trekbeemd, omdat de noodlokalen waarin deze was gevestigd moesten worden ontruimd en inmiddels zijn gesloopt. Gedurende de afgelopen maanden is gezocht naar een nieuw onderkomen. Een tijdelijke oplossing is gevonden in een bedrijfspand aan de Nachtegaalstraat, dat per direct beschikbaar is.

Bij het zoeken naar een nieuwe, definitieve huisvesting is een aantal randvoorwaarden geformuleerd. Zo moet archeologie - als gemeentelijk beleidsonderdeel - worden gehuisvest binnen de gemeentelijke huisvesting. Daarbij denkt het college met name aan de gemeentewerf. In de notitie Archeologie en Oosterhout is voorts een opsomming gegeven van het aantal vierkante meters dag de archeoloog en zijn medewerkers nodig hebben: 375 m2 binnenruimte (werkruimte, depotruimte en dergelijke).

Op dit moment is op de gemeentewerf niet voldoende ruimte beschikbaar. Mogelijk komt dit ruimte er wel na afronding van een onderzoek naar de functies van de werf. Dat onderzoek is voorzien voor 2003. Daarop kan echter niet worden gewacht. Op dit moment heeft de gemeente als gevolg van het Verdrag van Malta geen opgravingsbevoegdheid. Daardoor staan de archeologische activiteiten al enige tijd op een laag pitje. Maar binnenkort zullen opgravingen van start gaan op de Markt, hetzij onder verantwoordelijkheid van de gemeentelijk archeoloog (als die opgravingsbevoegdheid weer is verkregen), hetzij onder verantwoordelijkheid van ingehuurde deskundigheid. Er zal dan weer wel behoefte zijn aan extra (tijdelijke) werkruimte.

B. en w. hebben een aantal alternatieven bekeken, maar zijn tot de conclusie gekomen dat tijdelijke huisvesting in de Nachtegaalstraat de voorkeur verdient. Het huren van de ruimte kost voor volgend jaar 14.000,-. Daarvoor zal in de eerstvolgende concernrapportage dekking worden gezocht. Voor de rest van dit jaar en de eenmalige (verhuis)kosten is een bedrag nodig van 7.500,-. Dat kan worden gedekt uit de post onvoorzien 2002

Oosterhout, 6 november 2002