KUNSTVERZAMELING WUYT

Knoeien mag niet

De organisatoren van de CHAGALL-GRAFIEK-EXPOSITIE in de GROTE KERK van ALKMAAR hebben een kort geding
aangespannen tegen Pieter Zuidema van WUYT-ART. Deze had de expositie in een onderzoeksverslag aan de kaak gesteld, waarna de tentoonstelling voortijdig werd beeindigd en de werken uit de kerk verdwenen. Zie hiervoor: www.chagall.nl
De rechter richt zijn oordeel op dat deel van het onderzoeksverslag waarin Zuidema stelt dat er 14 werken hangen waarin is 'geknoeid'. Het betreft hier litho's die zonder toestemming van Chagall opgewaardeerd zijn door er oplagenummers op aan te brengen. In een aan de rechtbank overlegd schrijven van 18 oktober 2002 formuleert de secretaris van de VOG haar standpunt in dezen aldus: 'Het bestuur van de Vereniging voor Originele Grafiek acht het niettemin onjuist en misleidend, wanneer derden zonder voorafgaande toestemming van de grafische kunstenaar deze gegevens toevoegen aan ongenummerde en/of ongesigneerde originele prenten. In een dergelijk geval wordt de prent beschadigd en de koper misleid. Wanneer de gegevens op waarheid berusten dienen ze te worden opgenomen in het Certificaat van Echtheid.' In de kleurenlitho, die eisers aan de rechter toonden, gaat het onbetwist om de door onbekenden aangebrachte nummers 131/150. Ter zitting heeft Zuidema aangetoond dat het hier hooguit om een boeknummer zou kunnen gaan, terwijl het niet is na te gaan of de litho ook werkelijk uit boek 131/150 afkomstig is. Waarschijnlijker is het dat het hier gaat om een van de tienduizend litho's uit een 'bulkserie'. Waar de VOG spreekt over 'misleidende beschadiging' heeft Zuidema gesproken over ' G E K N O E I ', wat als onnodig grievend door de rechter is aangemerkt. Vermoedelijk omdat hij er ten onrechte van uit ging dat Zuidema deze vorm van opwaarderen aan Van Glabbeek c.s. toegedicht had. Helaas heeft de rechter geen aandacht geschonken aan Zuidema's klacht dat het hem -vanwege een plotseling ingesteld verbod tot fotograferen-onmogelijk gemaakt is om de tekortkomingen van de getoonde werken vast te leggen. En dat de rechter evenmin gelet heeft op zijn klacht dat Van Glabbeek c.s. hem niet de gelegenheid gaven om zijn bevindingen met hen of hun deskundigen aan de hand van het tentoongestelde te staven.
Tevens heeft de rechter niet gevraagd naar de stand van zaken betreffende het door Van Glabbeek c.s. publiekelijk aangekondigde onderzoek naar de getoonde werken, doch is zelf op de stoel van de deskundige/onderzoeker gaan zitten.

Hieronder volgt de complete tekst van de BESLISSING IN KORT GEDING:

De voorzieningenrechter:


1. Verbiedt Zuidema om zich publiekelijk, daaronder begrepen op zijn webb-site op het internet, uit te laten over de door Van Glabbeek
c.s. georganiseerde tentoonstelling van de werken van Chagall te Alkmaar, voor zover die uitlatingen inhouden dat op die tentoonstelling met die werken geknoeid zou zijn of die indruk daardoor wordt gewekt, zulks op straffe van een dwangsom van E. 5.000,-- per dag voor iedere dag dat Zuidema na betekening van dit vonnis nalaat daar aan te voldoen en/of voor iedere overtreding van dit verbod.


2. Gebiedt Zuidema om binnen acht dagen na betekening van dit vonnis een afschrift van dit vonnis toe te zenden aan al die persorganen aan wie hij eerder de hiervoor onder 1 c. bedoelde oproep heeft toegezonden, zulks op straffe van een dwangsom van E. 5.000,-- per dag.


3. Stelt het maximum van het totaal aan verbeurde dwangsommen op een bedrag van E. 50.000,-- totaal.


4. Veroordeelt Zuidema in de kosten van dit geding, tot heden aan de zijde van Van Glabbeek c.s. begroot op E. 205,56 aan voorschotten, waaronder E. 193,-- wegens vastrecht en op E. 703,-- aan salaris procureur.


5. Verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad.

6. Wijst het meer of anders gevorderde af.
Gewezen door mr. J.R.Branbergen, vice-president van de rechtbank te Amsterdam, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van donderdag 7 november 2002, in tegenwoordigheid van de griffier.

12 nov 02 15:38