Openbaar Ministerie

Arnhem, 12 november 2002

Matige opkomst JIB Ede zitting

Zes verdachten uit Ede moesten vrijdag 25 oktober j.l. voorkomen tijdens de speciale JIB zitting. Ze stonden allemaal terecht voor heel verschillende misdrijven. Zo moesten twee mannen voorkomen voor verduistering en was iemand anders gedagvaard voor mishandeling van zijn hond.

Een keer in de twee maanden is er een speciale politierechterzitting voor Edese zaken bij de rechtbank in Arnhem. Een rechter beslist dan over strafbare feiten gepleegd in de wijk Veldhuizen A of over feiten door wijkbewoners elders in het land gepleegd.

Het gaat hier om zaken waar de officier van justitie niet meer eist dan een half jaar gevangenisstraf, zoals diefstal eenvoudige mishandeling. Wanneer de officier hogere straffen wil eisen komt de zaak niet voor bij de politierechter maar bij de meervoudige kamer. Dit zijn de zwaardere misdrijven.

Diefstal
De eerste verdachte op deze JIB zitting moest voor de rechter verschijnen om vijf over tien. Twee personen waren gedagvaard, omdat ze geld en goederen van hun baas hadden gestolen. De diefstal was opgenomen op de bedrijfsvideo.

De ene man bekende de diefstal, terwijl de ander de dit stellig ontkende. De rechter besloot om de zaak tot de maand maart aan te houden, omdat hij eerst de videobanden wilde bekijken. "Dan pas kan ik oordelen over de schuld van de verdachte", meende de rechter.

Daar kwam nog bij dat de werkgever een vordering wilde indienen tegen de verdachten. Hij vroeg om een geldsom omdat hij verlies had geleden door de diefstal. De rechter had voor de zitting deze stukken nog niet kunnen inzien en besloot ook mede hierom tot aanhouding.

Verstek
Bij de overige drie Edese zaken kwamen de verdachten niet opdagen. Maar dit belette de politierechter niet om toch een vonnis uit te spreken. Bij de rechtspraak is namelijk praktijk dat wanneer een verdachte niet op komt dagen en uit alles blijkt dat hij wel weet dat hij moet komen, de rechter toch kan beslissen over de zaak (bij verstek behandelen).

Zo veroordeelde de rechter de niet verschenen verdachte van dierenmishandeling tot een werkstraf van 40 uur en de verdachte van diefstal tot een boete van 200 euro. In de zaak waar een man een jongen had mishandeld, kwam de rechter tot een boete van 280 euro.

Over ongeveer twee maanden is er weer een JIB zitting in Arnhem. Iedereen die benieuwd is naar de ontwikkelingen binnen de wijk Veldhuizen A kan hiernaar toe komen.

Het justitie in de buurt (JIB-) kantoor zit aan Luynhorst 4-6 boven de wijkpost van de politie. Het is elke ochtend telefonisch te bereiken van 9.00 tot 12.00 uur op nummer 0318-696088. Iedere dinsdag is er van 11.00 tot 12.00 een spreekuur voor wijkbewoners. Dit gebeurt uitsluitend op telefonische afspraak. Wijkbewoners die slachtoffer zijn geworden kunnen hier terecht voor vragen over hun strafzaak, maar ook verdachten of geĂŻnteresseerde wijkbewoners kunnen voor informatie over strafzaken naar het JIB komen. Voor meer informatie is er een internetpagina beschikbaar onder het kopje projecten.